Inside: Zuivelmarkt

Bel Leerdammer laat melkprijs verder dalen

5 Maart 2018 - Herma van den Pol

Bel Leerdammer maakt bekend de melkprijs over februari verder te verlagen. Daarmee sluit de verwerker aan in de rij van verwerkers die eerder al lieten weten de prijs te verlagen. Wel blijkt de verlaging veel minder ingrijpend te zijn dan die van DMK.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De waardering voor vet daalt over februari met €0,10 naar €3,10 per kilo vet. Eiwit zet een iets grotere stap terug en komt uit op €6,75 per kilo eiwit. Daarmee behoort de kaasmaker nog steeds tot degenen met een hogere waardering voor eiwit. 

Melkprijs verder omlaag
De dalingen hebben hun weerslag op de melkprijs. Deze daalt met €1,82 naar €35,72 per 100 kilo (bij 4,41% vet, 3,47% eiwit en een jaarleverantie van 600.000 kilo melk). De prijs is tevens exclusief btw. Hierin is de heffing van ZuivelNL verwerkt. Aangezien niet alle melkveehouders weidegang toepassen, is deze premie niet in de melkprijs meegenomen. De kwaliteitspremie is wel in de melkprijs verwerkt. 

Wordt er gekeken naar het Nederlandse gemiddelde van 900.000 kilo melk, dan komt de melkprijs uit op €36,02 per 100 kilo. Een jaarleverantie van 1,1 miljoen kilo melk vertaalt zich in een prijs van €36,14 per 100 kilo. Hiermee slaagt de kaasmaker erin om een hogere melkprijs uit te betalen, dan medekaasproducent DOC Kaas.

Richting het einde van de maand februari is de kaasmarkt wat positiever gestemd. Krappere voorraden hebben daaraan bijgedragen. Het houdt in dat ook het uitgangspunt voor de melkprijs weer beter is.

Premie voor melk
Bij Bel Leerdammer krijgen melkveehouders de kans om via deelweidegang een premie van €0,15 per 100 kilo te verdienen. Volledige weidegang brengt €2 op. Een andere weg om een premie te verdienen, is duurzaamheid. Dit kan een toeslag van €0,60 per 100 kilo opleveren.De melkprijs blijft over februari hangen boven de grens van €35 per 100 kilo.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden