Inside: Zuivelmarkt

Melkprijzen ontkomen niet aan neerwaartse correctie

16 Maart 2018 - Herma van den Pol

Geen enkele melkprijs ontkwam over de maand februari aan een neerwaartse correctie. De positieve ontwikkelingen in de prijzen van de zuivelfabricaten gaan daardoor aan de melkveehouders voorbij. Wel komen de dalingen over maart ten einde, of nemen ze af tot een minimum.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit artikel komt uit het onlangs verschenen Trendrapport Melk & Voer Pro. Bekijk het volledige trendrapport hier.

Bij een jaarleverantie van 600.000 kilo melk komt de gemiddelde melkprijs uit op €33,97 per 100 kilo (bij 4,41% vet en 3,47% eiwit). Deze prijs is gebaseerd op de prijzen van FrieslandCampinaDOC KaasBel LeerdammerCono Kaas en Vreugdenhil Dairy Foods. Wordt er rekening gehouden met de melkprijs van Arla, dan komt de prijs uit op €33,58 per 100 kilo.

Daling stagneert
In vergelijking tot de voorgaande maand gaat het om een daling van ongeveer 7%. Het houdt in dat de afwaardering van de melkprijzen iets minder ingrijpend is dan de devaluatie van 9%, welke een maand eerder doorgevoerd werd.  

Een jaarproductie van 900.000 kilo melk levert melkprijzen op tussen de €32,18 (DOC Kaas) en €36,02 (Bel Leerdammer). Wat inhoudt dat de verschillen tussen de melkprijzen verder zijn toegenomen. 

Heffingen
In alle genoemde prijzen is de heffing voor ZuivelNL en de toeslag voor kwaliteit verrekend. De bedragen die verdiend kunnen worden met weidegang, duurzaamheid, VLOG (non-GMO-melk) en overige bijzondere melkstromen zijn niet meegenomen.De melkprijzen van de kaasmakers (bij een jaarleverantie van 600.000 kilo melk).De melkprijs van FrieslandCapina en Vreugdenhil (bij een jaarleverantie van 600.000 kilo).

Meer grafieken zien? Bezoek dan de database.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden