Inside: Voermarkt

Vorst houdt start groeiseizoen tegen

20 Maart 2018 - Herma van den Pol

Door een periode van vorst wordt het begin van de lente opnieuw uitgesteld. Het betekent ook dat de koeien nog even op stal blijven, omdat het gras nog niet groeit. Echter, van stress is in de voermarkt nog geen sprake. Er zijn tevens ontwikkelingen in de bijproducten en het stro.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na de 'Russische beer' krijgt Nederland half maart nogmaals te maken met een periode van vorst. Of het daar dan bij blijft, is nog maar de vraag. Dit omdat ook in de aanloop naar Pasen gesproken wordt over lagere temperaturen. Het betekent dat de lente nog even op zich laat wachten. Voor grasgroei is nou eenmaal een hogere bodemtemperatuur nodig, en voor het uitrijden van mest een bodem waar de zodenbemester in kan.

Het groeiseizoen begint iets later dan in de voorgaande jaren. Het ziet er echter wel naar uit dat de eerste snede richting het einde van de maand april gaat komen (in plaats van aan het begin van april). Het resulteert daarentegen nog niet in meer vraag op de voermarkt. Dit als gevolg van minder vee, in combinatie met een overvloedig aanbod van voer.

Verkopers houden prijs hoog
Snijmaïs gaat nog steeds weg tegen €55 tot €60 per ton franco boerderij. Deze prijs wordt vooral in de benen gehouden door terughoudendheid bij verkopers. De handel in kuilgras is lastiger te duiden; zo is het aanbod geen probleem, maar is de kooplust iets minder. De prijs beweegt op €1 tot €1,35 per procent droge stof, franco boerderij. Die hogere prijs gaat vooral op voor de betere kwaliteit, welke bestemd is voor geitenhouders.

Minder vee houdt handel rustig

Er is concurrentie uit de aardappelproducten. De prijzen voor de voeraardappelen zijn daarbij wel stabiel en noteren €22,50 tot €27 per ton. De prijs voor aardappelpersvezels stijgt met €2 tot €29,90 per ton. De aankoop van aardappelproducten geeft melkveehouders de kans om het gras optimaal in te zetten.

Er is wel minder vraag naar bierbostel. Daar komt nog eens bij dat brouwerijen meer bier maken en als gevolg daarvan ook meer bierbostel overhouden. De prijs daalt naar €2,10 tot €2,30 per procent droge stof. 

Structuurproducten krap
Het aanbod van tarwestro is veel krapper. De prijs stabiliseert op €145 per ton franco boerderij, maar door de constante vraag en het gebrek aan aanbod is een volgende verhoging niet ver weg. Gerstestro gaat weg tegen een vergelijkbare prijs, maar is wel makkelijker verkrijgbaar. Vanuit de markt klinken geluiden die erop wijzen dat er steeds meer stro uit Spanje komt.

Veehouders zijn niet direct geneigd om alternatieven in te zetten. Het maakt dat de prijs van Engels Raaigras blijft hangen op €125 tot €135 per ton franco boerderij. Weidehooi weet de weg omhoog wel te vinden. Momenteel blijft de gemiddelde prijs staan op €185 per ton franco boerderij, maar er klinken hogere prijzen. Dit heeft vooral te maken met een misrekening. Er werd namelijk gedacht dat er voldoende voorraad was, maar het lijkt erop dat deze voorraden tegenvallen.

Bij steeds meer leveranciers van structuurproducten geldt dat eerst de vaste klanten voorzien worden. Wat vooral als het gaat om stro een uitdaging blijkt te zijn. Door de ontwikkelingen in de voermarkt loont het juist nu om goed op te letten bij de inzet van de producten.De prijsstijging van weidehooi komt als een verrassing.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden