Inside: Zuivelmarkt

Einde Paasvraag onthult steun voor melkprijs

22 Maart 2018 - Herma van den Pol

Het einde van de handel voor Pasen brengt een verrassing met zich mee. Het is een onverwachte wending die bij de unieke vetmarkt van dit moment past. Ondertussen wordt in de eiwitmarkt vooral gekeken naar Brussel. Ten slotte trekt ook de melkproductie de aandacht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het einde van de maand maart komt alweer in zicht. Tot nu toe leverde dat niet de verwachte extra liters op. De melkproductie in Nederland heeft zich in week 12 weer herpakt, na een dipje als gevolg van de kou. In België wordt meer vrije melk gezien, maar in Duitsland maakt de aanvoer de verwachtingen nog niet waar.

Duitse aanvoer valt tegen
De melkaanvoer heeft nog bijna 6 weken te gaan voordat het hoogtepunt bereikt wordt. Het betekent dat er nog voldoende tijd is om een plus in de melkproductie neer te zetten. Duitsland trapte 2018 af met een stevige plus, maar op het moment blijft de aanvoer achter op de verwachtingen. Het is nog afwachten of dit zo blijft. Dat heeft 2 betekenissen: melkveehouders kunnen niet uit de voeten met de melkprijzen, of het weer speelt een rol. Blijkt het weer de oorzaak te zijn, dan kan de aanvoer zich nog herpakken.

2,2

procent

minder melk in Nieuw-Zeeland

Buiten de Europese Unie (EU) presenteerde Nieuw-Zeeland voor februari 2,2% minder melk, ten opzichte van 1 jaar eerder. Dat is minder dan in 2016 en 2017, maar boven het volume van 2015. In de Verenigde Staten (VS) toont de melkproductie een stabiele toename van 1,8%. De marktkenners geven aan dat het wekelijkse aantal slachtingen toeneemt.

EU aan zet in de melkaanvoer
De EU is nu aan zet, wat betreft de melkaanvoer. Met redelijke prijzen en voldoende voer kan die de doorslag geen op het speelveld. In de dagmarkt voor rauwe melk blijken de prijzen nog steeds ver onder de uitbetalingprijs te liggen. Zo daalt de DCA-spotnotering voor rauwe melk naar €27,50 per 100 kilo (bij 4,4% vet). 

De prijs in Duitsland gaat verder omlaag. Daar gaat de prijs zowel in het noorden als het zuiden terug naar €23,25 per 100 kilo (bij 3,7% vet). Het ziet ernaar uit dat er al voorgesorteerd wordt op de lagere verwerkingscapaciteit gedurende de paasdagen. Ook ijlt het effect van het faillissement van BMG nog na.

Volatiele boter
De lagere prijzen volgen ook de trends in room en magere melkconcentraat; beide fabricaten zakken wat terug. Room komt uit op €5,35 per kilo af werk en magere melkconcentraat gaat naar €800 per ton droge stof. Hiermee is het effect van BMG verdwenen en zijn de fabricaten weer een weerspiegeling geworden van boter en melkpoeder. Zo is de prijs van boter ongewoon hoog (voor de tijd van het jaar), ondanks dat de prijs zeer volatiel is. De prijs noteert circa €4.700 tot €4.800 per ton. 

In de markt voor magere melkpoeder wordt gewacht op de uitslag van de tender vanuit de EU. Het product wordt ouder en daarmee moeten de prijzen omlaag. Daarbij komt dat verse magere melkpoeder, vergeleken met 1 maand eerder, bijna €150 per ton ingeleverd heeft. Het sentiment is nog steeds slecht, waarmee de fundamenten van deze markt erop wijzen dat prijzen verder gaan dalen.

Lagere prijzen voor magere melkpoeder

De markt voor kaas en volle melkpoeder is positiever. Kaas wordt geraamd op een prijs van €2,65 per kilo af werk. In Duitsland oogt de markt iets krapper. Op de Duitse beurs kon de prijs aantrekken tot €2,60 tot €2,80 per kilo. De voorraden worden als beperkt omschreven.

Melkprijzen
Het is wachten op de melkprijzen van april en de reactie van de melkveehouders op die prijs. Gezien de volatiele ondertoon in het vet en de druk op eiwit is een stabiele melkprijs zeer waarschijnlijk. Daarmee wordt geen gehoor gegeven aan de opleving in vet, maar blijft de druk vanuit eiwit ook de melkveehouder bespaard.

DCA spotnotering | Prijsrange (wk 12)  | Aantal opgaven |  Gemiddelde van de opgaven
€27,50 (-€0,75) €27 - €28 7 €27,50
Toelichting DCA-Markten: De markt voor Nederlandse rauwe koemelk blijft vrij dun. Hoewel de melkaanvoer zich op de meeste plaatsen heeft hersteld, is er nog geen sprake van een overschot. De spotprijs doet een stapje terug, wegens lagere prijzen voor room en magere melkconcentraat. Die dalen enerzijds doordat het BMG-effect verdwenen is en anderzijds door het wegvallen van de paasvraag.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden