Sectorprognose ABN Amro

Onrust melkveehouderij niet verdwenen

4 April 2018 - Kimberly Bakker

De melkveehouderij heeft recent een turbulente periode achter de rug, en die onrust is nog niet voorbij. Dat meldt ABN Amro in haar sectorprognose.

Vorige week werd bekend dat de Europese Commissie (EC) met een voorstel is gekomen voor het verlenen van derogatie. Daar wordt vandaag (woensdag 4 april) in het Nitraatcomité over gestemd. ABN Amro meldt dat de lagere gebruiksnormen de kosten voor mestafvoer gaan laten stijgen, en dat terwijl de prijs van melk dalende is. Het maakt dat de onrust aanhoudt.

Melkprijs dalende
De wereldwijde melkprijs steeg in 2017 met bijna 40%. Eind 2017 stabiliseerde de prijs en dit jaar is de melkprijs weer gedaald. De hogere prijs maakte het aantrekkelijk om meer melk te produceren, waardoor het aanbod in 2018 gegroeid is. Dat zet druk op de prijs, aldus ABN Amro.

Buffer om eventuele tegenvallers op te vangen is minimaal

Hoewel de kaspositie positief is, is de buffer om tegenvallers op te vangen minimaal. Het betekent dat 2018 en 2019 voor veel melkveehouders een uitdaging wordt. Investeringen in fosfaatrechten moeten dan ook weloverwogen gebeuren, zo meldt de bank.

Impact op (rund)vleesveehouderij
Net als bij de melkveehouderij heeft het fosfaatreductieplan ook een impact gehad op de (rund)vleesveehouderij. Veel runderen werden naar de slacht gebracht, waardoor het aantal slachtingen met 3% steeg. Ondanks de toename van (rund)vlees daalde de prijs niet.

De prijs duidt op een balans in vraag en aanbod. Dat is gunstig, want de vraag naar vlees staat al een poos onder druk. Dat is ook de reden dat boeren en handelaren hun pijlen op landen buiten Europa richten. In 2017 steeg de uitvoerwaarde van rundvlees met 4% naar €2,4miljard.

De exportgroei binnen Europa was 3%, maar naar Azië groeide de uitvoer met 30% en naar de Verenigde Staten verdubbelde die zelfs. Deze verdubbeling is onder meer te danken aan de verruiming van de exportmogelijkheden van kalfsvlees naar de VS, zo meldt ABN Amro.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden