Inside: Zuivelmarkt

Hoe beweegt de prijs van fosfaatrechten?

4 April 2018 - Wouter Baan

De fosfaatrechtenhandel loopt deze week goed door. Waar komt de notering op uit, en wat zijn de eerste reacties in de markt op de witte rook vanuit Brussel?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vrijwel iedereen in de markt deelt de mening dat de fosfaatrechtenhandel deze week niet stilligt. In sommige gevallen is een gebrek aan aanbod de beperkende factor om tot zaken te komen; dit geldt met name in Noord-Nederland. De verkopende partijen 'speculeren' dat de prijs aantrekt wanneer de derogatie voor ruimere mestnormen definitief in de pocket is.

De kopende melkveehouders wilden juist een prijsstijging voor zijn, en meldden zich daarom de afgelopen 2 weken veelvuldig aan het kopersfront. Vergeleken met vorige week ligt de bandbreedte van de opgaven nu (week 14) veel dichter bij elkaar; hierdoor stijgt de DCA-notering fosfaatrechten met €0,50 tot €187,50 per recht. De opgaven zijn gebaseerd op gedane zaken voor het derogatiebesluit.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)Is het voorschot op de verlenging van de derogatie al genomen, of nog niet (helemaal)?

Definitief duidelijkheid
Nu het Nitraatcomité heeft ingestemd met het derogatievoorstel van de Europese Commissie heeft de markt duidelijkheid gekregen. De komende dagen moet blijken wat dit doet met de prijs. Het is waarschijnlijk dat het sommige melkveehouders definitief overhaalt om tot zaken te komen. Daarom is de verwachting dat de markt op een lichte prijsstijging afkoerst.

Het is echter niet waarschijnlijk dat de prijs zomaar weer boven de €200 per recht uitstijgt. Dit omdat de markt al een voorschot op de derogatieverlenging heeft genomen; dit gebeurde in de dagen nadat de Commissie het voorstel had aangekondigd.

DCA-notering fosfaatrechten | Prijsrange (wk 14)  | Aantal opgaven |  Gemiddelde van de opgaven
€187,50 (+€0,50) €186 - €190 9 €187,50
Toelichting DCA-Markten: Vergeleken met week 13 is de onderkant van de opgaven gestegen, waardoor de notering met €0,50 stijgt. De bovenkant blijft staan op €190 per recht. De handel loopt deze week goed door. Welke invloed de verlenging van de derogatie gaat hebben op de handel, moet nu gaan blijken. De notering is een gemiddelde afgerond op halve euro's.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden