Kopen geen garantie

FrieslandCampina legt pijn in fosfaatstelsel bloot

26 April 2018 - Herma van den Pol - 12 reacties

FrieslandCampina introduceerde onlangs de groeiafspraak en legt daarmee direct de zwakke plek in de fosfaathandel bloot. Zo kunnen de melkveehouders een hogere referentie krijgen door de aangekochte rechten om te zetten in melk (optie 5). Echter, in de praktijk verloopt de overdracht van de rechten niet zo soepel en daardoor worden melkveehouders gedupeerd.

Vanaf 1 januari 2018 kunnen er officieel fosfaatrechten verhandeld worden. Toch is de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) pas in april begonnen met het doorzetten van de transacties, als gevolg van de onduidelijkheid rondom het jongvee. Zijn er nu wel of geen rechten nodig om jongvee voor de vleesveehouderij te houden? Toen daar een besluit over genomen werd, konden de eerste transacties daadwerkelijk afgerond worden.  

Toch nog reden voor haast
Door het feit dat melkveehouders 1 volledig jaar hebben om de rechten op orde te brengen, was er geen reden voor haast. Echter, daar bracht FrieslandCampina verandering in. De verwerker maakte bekend te werken aan een groeiafspraak; via die afspraak wordt de onbegrensde groei zonder consequenties aan banden gelegd. 

Een melkveehouder mag nog steeds zijn melkproductie uitbreiden, en die melk wordt ook opgehaald. Echter, wanneer de melkplas van de gehele coöperatie de referentie overtreft, gaat het individuele quotum gelden. Het gevolg hiervan is dat er voor de extra liters melk een garantieprijs min €10 per 100 kilo betaald gaat worden.

30

procent

korting op de melkprijs
 

Het is een ingreep met grote gevolgen, want de gemiddelde melkprijs van FrieslandCampina komt in de periode van 2015 tot april 2018 uit op €32,19 per 100 kilo (bij een vetgehalte van 4,41% en 3,47% eiwit en een jaarleverantie van 600.000 kilo melk). Hierin zijn de toeslagen niet meegenomen. De min van €10 komt op deze manier uit op een korting van 30%. Het onderstreept de noodzaak om een zo hoog mogelijke referentie te behalen. 

Optie 5 voor kleine groep
Er zijn diverse periodes aangewezen die als referentie kunnen dienen. Optie 5 is dat de aangekochte rechten worden omgezet in melk, maar de rechten moeten dan wel voor 16 april 16:00 uur verkregen zijn of aangemeld zijn bij RVO.nl. Een rondgang in de markt wijst uit dat voor het merendeel de periode 17 april 2016 tot en met 16 april 2017 de hoogste referentie geeft. Dit omdat er op veel plaatsen nog rechten gekocht moeten worden om dat volume te handhaven. Alleen voor de bedrijven die op 16 april meer rechten hadden dan nodig, is optie 5 de beste keuze. 

Die bedrijven blijken er wel te zijn en dan duiken er problemen bij RVO.nl op. De melkveehouders melden dat er rechten gekocht zijn en betaald zijn (wat bewezen kan worden), maar dat de rechten nog niet overgeschreven zijn. De oorzaken blijken zeer divers; zo zijn er bedrijfsoverdrachten nog niet doorgezet. Er zijn bedrijven die pas heel laat een beschikking hebben ontvangen, wat de zaak heeft vertraagd. In een enkel geval is er ook nog geen goede beschikking verstuurd.

Een ander probleem (welke een enkele keer voorkomt) is dat vleesveehouders de rechten verkocht hebben, maar niet willen overdragen. Dit door onduidelijkheid over de voorgestelde vrijstelling, waarvan een concrete invulling pas in juni of juli verwacht wordt. In navolging daarvan worden ook in enkele gevallen verkochte rechten van veehouders die jongvee voor de melkveehouderij aanhouden niet overgeschreven. 

Nog een andere factor is dat de rechten die voor 16 april 16:00 uur gekocht zijn nog overgeschreven moeten worden. Dat kost tijd (ongeveer 4 weken). Ook hierover zijn vragen, want wat gaat FrieslandCampina daarmee doen. Daarbij komt dat RVO.nl pas 1 maand bezig is met de verwerking van de transacties. Als gevolg daarvan worden actuele transacties sneller doorgezet dan degenen van het eerste uur. Zo zijn er overdrachten van begin januari die nog niet doorgezet zijn.

Onduidelijkheid over de rechten voor het jongvee

Weer een andere situatie (waar RVO.nl buiten staat) is dat de koper een koopovereenkomst heeft en de rechten betaald zijn, maar de tussenpersoon de rechten niet van de verkoper krijgt. Veelal omdat de verkopende partij meer geld wil en de zaak daardoor bij de rechter terechtgekomen is. Dit heeft tot gevolg dat de rechten nog niet aangemeld zijn bij RVO.nl.

Angst voor rechten zonder melk
Ondertussen geven melkveehouders aan bang te zijn dat ze rechten hebben gekocht die geen melk op kunnen leveren met een 100%-prijsgarantie. Bij diverse makelaars en handelaren in fosfaat zijn melkveehouders bekend die hiermee te maken hebben. Slechts 1 speler zegt een toezegging van FrieslandCampina te hebben gehad dat er straks soepel wordt omgegaan met een koopovereenkomst en betaling. Of dit klopt, kon FrieslandCampina nog niet bevestigen. Het is wel zo dat wanneer er een verplichting is aangegaan, ze dat juridisch gezien moeten meenemen.

Harm Wiegersma van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) herkent de problemen bij RVO.nl. "Er zijn zelfs rechten die vorig jaar verkocht zijn, die nog niet overgeschreven zijn. Ze zijn van goede wil, maar er komt nu heel veel op hun bord terecht." Tegelijkertijd heeft hij goede hoop dat de 'soep bij FrieslandCampina minder heet gegeten gaat worden' dan het nu lijkt. 

Ongelukkige samenloop
De huidige situatie is een optelsom van diverse ontwikkelingen. Zo is de overheid nog bezig om de uitvoering van het fosfaatrechtenstelsel op orde te brengen en zijn er nog diverse hiaten. Een aantal voorbeelden daarvan zijn: de knelgevallenregeling en de vrijstelling voor jongvee van vleesveehouders, maar ook het afgeven van de beschikkingen is nog niet afgerond.

Echter, door de plannen van FrieslandCampina is er opeens de noodzaak om de lopende zaken zo snel mogelijk op te lossen, omdat dit voor ondernemers in 2019 inkomensverlies kan betekenen.

Bekijk ook de trend in de melkprijs en volg de ontwikkelingen in de prijs van de fosfaatrechten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
12 reacties
Jpk 26 April 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10878337/frieslandcampina-legt-pijn-in-fosfaatstelsel-bloot][/url]
Het communistische van de sp begint in de melkveesector opgang te maken friesland campina is aangesteld om hun melk te verkopen en kost prijsdekkende te realiseren de melkveehouder die is eigenaar van de cooperatie tegenstemmen tegen dit voorstel
Abonnee
tb 27 April 2018
Dus ze bepalen voor ons de melkprijs, voor ONZE produkten!
Ze bepalen de groei van ONS bedrijf!
Ze bepalen dat er geen handel mag zijn van ONZE rechten!


Idee, ga zelf koeien melken RFC!!, ik heb er genoeg van, we kappen ermee!
Jpk 27 April 2018
Deze maatregelen van fc vraagt om te gaan verkopen op de spotmarkt
Aj 27 April 2018
Laten we nu eerst goed kijken wat de plannen precies zijn, fosfaat voor 180 per kg kan ook niet uit. Als we een betere melkprijs krijgen voor minder werk. We moeten als veehouders eens tevreden worden met wat we hebben. Niet tevreden, overstappen naar een andere verwerker, kun je mooi door melken. Worden de overgebleven leden frc ook beter van.
peter 28 April 2018
dan kunnen de overgebleven leden nog meer uit eigen portemonnee in de pot van RFC inleggen voor hun buitenlandse avonturen!
henk 28 April 2018
Lekker betrouwbaar die FC. Kees Wantenaar en Piet Boer hebben altijd gezegd dat FC alle melk van alle leden gaat verwerken.
Om de harde groeiers een goede prijs te kunnen blijven betalen moeten de niet-groeiers extra dokken als ze alsnog willen uitbreiden. Fijne Coöperatie!
Pater 28 April 2018
Alle rechten die voor 16 april 16.oo uur betaald zijn mee laten tellen en de rest niet want anders kan iedereen wel een koopcontract afsluiten met een datum voor 16 april
jan veltkamp 28 April 2018
Wat een oude wijven geklaag. Neem bijv het schrijven van tb. Sinds wanneer heb jij de prijs van de melk bepaald? Nog nooit Dus is er niks verandert. Jij vind het dus goed dat FC paar miljard liter melk als afval verwerken omdat er geen plaats is en dat iedereen dan maar een paar cent minder moet beuren om deze "afval"verwerking te compenseren. Met mijn nuchterboerenverstand zeg ik dan: indammen die productie en paar cent meer beuren. Daar komt bij dat voor de liters die ik niet produceer ook geen of heel weinig kosten heb. Dan is de kostenbesparing al snel veel groter dan de extra opbrengst van de hele melkplas tegen paar cent lager prijs. Voorbeeld: Als ik kan kiezen tussen 1.000.000L X 35ct of 1.100.000 X 33ct dan kies ik voor 1M X 35ct. Voor €13000,- kan en ga ik geen 100.000L melken.
peter 28 April 2018
is het niet verstandig om dan maar te STOPPEN ga je misschien nog meer geld verdienen ,als je je geld ergens anders in belegd met een beter rendement en hoef je nog minder te doen! Er Sterven nog steeds mensen aan honger en jij beweert dat er geen markt is!!! Schenk het aan deze mensen gratis(goede reclame) en ontsla de hele (zelf inwerkhoudende) bureaucratie ten kantore van RFC!!!!!
Huug 28 April 2018
Goed geredeneert Peter
Niels 28 April 2018
@jan Krijg jij garantie van .35 cent? Ik niet !!Dus zal je moeten groeien om je inkomen op peil te houden. We moeten oppassen dat we Hein en consorten niet lui gaan maken. Bij extra productie moet je blijven zoeken voor markt. Bij minder productie worden we lui want het loopt toch wel en gaat de concurrent ons voorbij!
peter 30 April 2018
Zou het niet cooperatief van rfc zijn als de leden die nog niet gegroeid zijn en willen groeien de kans krijgen om nu alleen nog te mogen groeien tot het gemiddelde quotum van 840000kg per jaar?
en voor alle melk geleverd boven het gemiddelde weer een kwantum heffing invoeren!
han 17 Mei 2018
keurentjes vind het al een goed plan zonder de leden eigenaren hierin te kennen. de beer is al geschoten en de huid kan ie goed verkopen ik denk dat alle leden even moeten stemmen over dit onzalige plan.we zijn toch immers een cooperatie waar de leden het voor het zeggen hebben en niet alleen de directie en de bestuurdes.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden