Inside Melk

Prijs fosfaatrechten slaat gat met 200 euro

13 Juni 2018 - Wouter Baan - 1 reactie

De prijs van fosfaatrechten trekt deze week behoorlijk aan, terwijl er geen sprake is van nieuwsontwikkelingen. Inmiddels heeft de prijs een behoorlijk gat geslagen met de grens van €200 per recht. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nadat de markt afgelopen week stabiliseerde, trekken de prijzen nu opnieuw aan. De reden hiervoor is dat er sprake is van een beperkt aanbod. Daarentegen is de vraag levendig. Vergeleken met eerdere prijsstijgingen ligt er dit keer geen bijzondere nieuwsontwikkeling aan ten grondslag. Dit maakt de stijging lastiger te duiden.

Halverwege april trok de prijs aan, nadat bekend werd dat de derogatie definitief in de pocket was. Ook de Kamerbrief van landbouwminister Carola Schouten, waarin stond dat knelgevallen niet tegemoet worden gekomen, bracht reuring in de markt.

7,50

euro

stijgt DCA-notering fosfaatrechten

Tijd begint te dringen
Volgens handelaren en commissionairs is de huidige opleving een gevolg van marktwerking, waarbij vraag en aanbod tegen elkaar weg lopen. Mogelijk dat melkveehouders zich steeds meer realiseren dat de tijd begint te dringen om rechten aan te kopen. In veel gevallen kopen melkveehouders de fosfaatrechten in plukjes (kleine porties van 300 tot 600 kilo), verdeeld over een langere periode. Dit maakt dat er sprake is van een constante vraag die intensiveert naarmate de prijzen stijgen.

Het opruimen van de onderkant van de veestapel wordt in veel gevallen gezien als een noodmaatregel. Door het fosfaatreductieplan hebben veel melkveehouders al in de veestapel gesneden. Daarbij noteert de melkprijs op een acceptabel niveau, waarbij de trend eerder stijgende dan dalende is.

Dunne markt, stijgende prijzen
De banken en handelaren laten weten dat er nog het nodige aanbod verscholen zit. Echter, naarmate de prijzen aantrekken, worden de eurotekens in de ogen van potentiele verkopers steeds groter. Daarmee verdwijnt het aanbod vaak naar de achtergrond.

De DCA-notering fosfaatrechten stijgt deze week met €7,50 tot €209 per recht. Wel is er op deze niveaus sprake van een dunne markt, mede omdat kopers beginnen af te haken. De markt wordt bestempeld als nerveus, waardoor het moeilijk aan te geven is of de stijgende trend doorzet. 

Klik hier voor een historisch prijsverloop. 

DCA-notering fosfaatrechten Prijsrange (week 24)  Aantal opgaven Gemiddelde
€209 (+€7,50) €202 - €212,50 7 €209
Toelichting DCA-Markten: 
De handel in fosfaatrechten is deze week weer aangetrokken. Naarmate de prijzen stijgen, haken kopers steeds vaker af. Het zorgt voor een dunne markt die nerveuze trekjes vertoont. 
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden