Inside Melk

Spotprijs melk zakt door de 35 euro

5 Juli 2018 - Wouter Baan

De spotprijzen van rauwe melk leveren opnieuw in. Op de markt is het merkbaar dat de vakantieperiode op komst is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Nederlandse zuivelverwerkers spreken van teruglopende volumes en gehaltes. Dit leidt niet direct tot hogere prijzen, omdat de handel in een flauwe stemming verkeert. Daarbij wordt er momenteel op sommige plaatsen fabrieksonderhoud gepleegd en dat remt de vraag. In Duitsland en Frankrijk lag de melkaanvoer afgelopen week circa 2% voor op 2017.

De DCA-notering levert €1 in tot €34,50 per 100 kilo (bij 4,4% vet geleverd), waarbij sprake is van brede bandbreedte. Ook in Duitsland tendeert de markt neerwaarts met in Noord-Duitsland een prijs van €32,50 en in Zuid-Duitsland van €33,50 per 100 kilo (bij 3,7% vet geleverd). Ook de prijs van magere melkconcentraat staat onder druk en daalt met €60 tot €1.140 per ton.

Aanbieders hebben ingezet op hogere prijzen

Roomprijs daalt niet verder 
De dalende trend van de roomprijs is op het moment doorbroken. De aanbieders van room hebben aan het begin van de week ingezet op hogere prijzen; dit maakt dat de DCA-notering stabiliseert op €6.200 per ton, met zowel handel daarboven als daaronder.

De druk op de boterprijs houdt aan, als gevolg van voorraden die hoger uitpakken dan ingeschat. Veel zuivelverwerkers hebben de afgelopen maanden ingezet op boterproductie in combinatie met magere melkpoeder. De vraag naar boter loopt terug, vanwege de vakantieperiode. De voorraad die verwerkers in opslag hebben, bieden zij nu halsoverkop aan om prijsdalingen voor te zijn. Dit versterkt het negatieve sentiment.

Kaasprijs vlakt af
De kaasproductie viel de afgelopen maanden lager uit, mede doordat de voorraden omschreven worden als krap. Dit maakte sinds februari (nagenoeg onafgebroken) ruimte vrij voor hogere prijzen. Tot vorige week was er sprake van een stijgende trend, waarbij de Duitse kaasprijs (Gouda 45) gemiddeld €3.025 per ton noteerde. Deze week stabiliseerde de prijs; op spotniveau wordt kaas echter al aangeboden voor lagere prijzen. De verwachting is dat de prijs een stabiele periode ingaat.

Op de Global Dairy Trade (GDT) ging de prijs van Cheddar deze week stevig onderuit. Als dat een voorbode is voor de kaasprijzen elders ter wereld, dan voorspelt dat weinig goeds op de langere termijn. Zover is het echter nog niet.

DCA spotprijs melk Prijsrange (week 27) Aantal opgaven Gemiddelde
€34,50 (-€1,00) €32,50 - €37,00 6 €34,50
Toelichting DCA-Markten: 
Net als vorige week daalt de spotprijs voor rauwe melk. De markt voet zwak aan, ondanks dat er niet veel aanbod is. Er is sprake van een brede bandbreedte. 
DCA Room Prijsrange (week 27) Aantal opgaven  Gemiddelde
€6.200 per ton (-€200) €6.150 - €6.300 5 €6.200
Toelichting DCA-Markten: 
De roomprijs is deze week gestabiliseerd, terwijl de boterprijs nog steeds daalt. De zomerse temperaturen geven de roomprijs enige steun. 
DCA magere melkconcentraat Prijsrange (week 27) Aantal opgaven Gemiddelde
€1.140 per ton (-€60)  €1.000 - €1.200 6 €1.140
Toelichting DCA-Markten: 
De prijs van magere melkconcentraat staat deze week opnieuw onder druk. Net als vorige week is dit het gevolg van de dalende prijs van magere melkpoeder. 
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden