Inside Melk

Botermarkt komt weer wat tot rust

15 Juli 2018 - Herma van den Pol

Gedurende een korte periode leverde de combinatie van boter en magere melkpoeder de hoogste valorisatie op. In week 24 kwam daar echter een einde aan. Opnieuw neemt kaas (in combinatie met wei) de leiding.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De oververhitte botermarkt is langzaam ietwat tot rust gekomen, maar de vraag is voor hoelang. Medio juni kende de markt een keerpunt en begonnen prijzen te zakken. Kopers bleven wachten en meer aanbod van room leverde een drastische verandering in het sentiment op.

In de voorgaande jaren bleek week 29 het keerpunt voor room. Het betekent dat de prijs zijn bodem rond de €5,90 per kilo af werk kan hebben gevonden. Ook wordt er rekening mee gehouden dat kopers zich (eerder dan in andere jaren) weer gaar roeren in de markt. Dit om herhaling van 1 jaar eerder te voorkomen.

Melkvet blijft gevraagd
Door deze ontwikkelingen, in combinatie met lagere gehaltes, blijft de druk op vet bestaan. Hierbij haalt kaas nog altijd het meeste melkvet van de markt. De Duitse beurs noteert begin juli aan de bovenkant voor Gouda alweer €3,20 per kilo. Daar staat tegenover dat er in de spotmarkt prijzen onder de €3 gemaakt worden. Waar het verschil vandaan komt, is niet duidelijk.

Voor eiwit nadert een spannende periode. De volgende tender van poeder uit interventie komt eraan, en wat gaat die opbrengen?

Dit artikel is onderdeel van het onlangs verschenen Trendrapport Melk & Voer Pro, waarin ook aandacht is voor de mestmarkt, rentemarkt en voermarkt. Klik hier om het Trendrapport te lezen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden