Nieuws Rechtszaak

ZLTO sleept Noord-Brabant voor de rechter

19 Juli 2018 - Kimberly Bakker

Belangenbehartiger ZLTO dagvaardt de provincie Noord-Brabant. Dit doet zij in samenwerking met een aantal boeren. ZLTO is van mening dat de provinciale Verordening natuurbescherming, die stevige gevolgen heeft voor de Brabantse veehouders, van tafel moet. Dat laat de organisatie in een persbericht weten.

Met de dagvaarding wil de belangenbehartiger zich inzetten voor de Brabantse veehouders. "Het nieuwe milieubeleid is onhaalbaar, oneerlijk en onbetaalbaar. Ook is het in strijd met de afspraken die eerder met de maatschappelijke partners zijn gemaakt en levert de regeling nauwelijks milieuwinst op", zo schrijft ZLTO in een persbericht.

Door de nieuwe provinciale Verordening natuurbescherming moeten veehouders hun stallen flink verbouwen om te voldoen aan de nieuwste eisen. "Wij zijn van mening dat veehouders zich in moeten zetten voor milieuwinst. Echter, de wijze waarop dit nu gebeurt, is onhaalbaar", aldus ZLTO.

Het is onhaalbaar, onbetaalbaar en oneerlijk

Familiebedrijven in de problemen
Volgens ZLTO is het financieel onhaalbaar om de stallen aan te passen. "De boeren die jaren geleden aan de regels voldeden, hebben die investering voor jaren gedaan. Het tussentijds aanpassen van die stallen is onhaalbaar en past niet bij het investeringsritme." ZLTO benadrukt dat veel familiebedrijven door de nieuwe regels in de problemen komen.

Daarbij is ZLTO van mening dat de veehouders worden benadeeld, ten opzichte van collega's in andere provincies. "ZLTO-Adviseurs hebben inmiddels met honderden boeren gesprekken gevoerd en concluderen dat het aantal dat dit financieel niet haalt of niet meer wil investeren alleen maar groter wordt", aldus de belangenbehartiger.

Aanvragen van vergunning
De verordering zegt dat veehouders hun stallen voor 2022 moeten aanpassen en voor 2020 een vergunning moeten aanvragen. "Het aanvragen van een vergunning duurt gemiddeld langer dan 1 jaar. De periode om de nieuwe vergunning aan te vragen, is daardoor aantoonbaar krap." Ook zijn er bij een aantal diercategorieën nog geen of onvoldoende stalsystemen beschikbaar om te kunnen voldoen aan de nieuwe normen (bijvorbeeld voor jongvee, vleesvee, kalveren en geiten).

ZLTO en Linssen Advocaten zijn hoopvol over de zaak. "Ik heb er alle geloof in dat wij deze zaak winnen. De impact van het vervroegde beleid is buitenproportioneel. Dit kun je gewoon niet eisen van de Brabantse veehouders", aldus Janus Scheepers, bestuurder van ZLTO.

Bekijk hier de dagvaardig.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden