Nieuws Voer

Recordhoge prijzen voor stro in VK

20 Juli 2018 - Kimberly Bakker

De stroprijzen in het Verenigd Koninkrijk (VK) hebben de afgelopen weken recordhoogtes bereikt. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat er weinig product beschikbaar is, vanwege de strenge winter.

De Britse veehouders betalen momenteel meer dan £200 per acre (af land) voor stro, omgerekend is dat €558,40 per hectare (af land). Dat komt vooral doordat het land afgelopen december te maken had met een strenge winter, waardoor de voorraden in de schuur zo goed als op zijn.

Records verbroken
Het veilingbedrijf Greenslade Taylor Hunt brak records toen er in 2 avonden 3.000 acre (is 1.214 hectare) stro verkocht werd. Daarnaast werden er ook 7 partijen met wintertarwe verkocht voor meer dan £200 per acre. "Iedereen ging ervan uit dat de prijzen, na de strenge winter, zouden stijgen. Echter, dit is ongekend", zo laat veilingmeester Tom Mellor aan Farmers Weekly weten. 

Mellor laat weten dat de vraag ver boven het aanbod ligt. "Afgelopen tijd zijn er ten westen van Taunton prijzen behaald van gemiddeld £168 per acre wintergerst (is €469 per hectare), £140 per acre wintertarwe (is €390 per hectare) en £129 per acre winterhaver (is €360 per hectare). Ten oosten van Taunton liggen de prijzen lager: £120 (is €335 per hectare) per acre wintergerst, £119 per acre wintertarwe (is €332 per hectare) en £88 per acre winterhaver (is €245 per hectare).

Daarnaast laten diverse veilingmeesters weten dat boeren dit jaar plannen maken om andere voeders te gebruiken. "Een voorbeeld is een boer die graszaad van slechte kwaliteit opkoopt, in plaats van dat hij gras gebruikt." Er is tevens een grote prijsspreiding in te zien het land. Dat heeft voornamelijk te maken met de grote verschillen in de kwaliteit van de producten.

Ierland kampt ook met problemen
Niet alleen het VK kampt met deze problemen, maar ook Ierland merkt de gevolgen van de afgelopen strenge winter in combinatie met de huidige droogte. Diverse veehouders in het land laten weten dat het ze minstens 18 maanden kost om te herstellen van deze 2 periodes. De strobalen in het land (4x4) gaan nu voor €30 weg, wat bijna een verdubbeling is van de prijs in 2017. Toen kwam de prijs uit op €17.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden