Analyse Countus Melkvee Index

Extreem weer laat Index nog niet bewegen

31 Juli 2018 - Herma van den Pol

Bruingekleurde graslanden en extreme verschillen in snijmaïs. De droogte van 2018 heeft de voederwinning in de melkveehouderij tot een uitdaging gemaakt. Echter, zonder concrete geluiden dat er minder melk komt, blijft de Countus Melkvee Index vrij stabiel.

De Countus Melkvee Index is in week 28 teruggezakt naar 148,20 punten. Dit wordt vooral veroorzaakt door de daling van de boterprijs. Echter, wat niet in de Index wordt meegenomen, maar wel in grote mate de prijs bepaalt, is de kaasprijs. Die kende eveneens een korte (maar heftige) dip, maar bevindt zich eind juli weer op een gezond niveau en trekt verder aan.

De volatiele kaasprijs wordt mede ingegeven door de droge en vooral warme weersomstandigheden. Zo staan de gehaltes onder druk, waardoor er meer melk nodig is om kaas te maken. Wil de droogte aan de inkomenskant zoden aan de dijk zetten, dan moet de melkaanvoer op diverse plaatsen in Europa wegzakken. 

Kosten in de plus
Aan de kostenkant nemen de prijzen wel toe. Zo moet voor de afzet van mest al een hoger bedrag neergeteld worden. Ook de voerprijzen lopen gestaag op, waarmee het rendement verder onder druk is komen te staan.Het droge en warme weer zet de rendementen wel iets onder druk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden