Inside Melk

Melkprijs Arla plust voor vierde maal op rij

30 Juli 2018 - Herma van den Pol

Arla verhoogt de melkprijs voor de vierde maand op rij. Een stijging die welkom is; zeker nu de droogte de kostprijs bij melkveehouders laat oplopen. Tegelijkertijd klinkt er een waarschuwing voor september.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Arla verhoogt de melkprijs over augustus met €1, waarmee het de vierde verhoging op rij is. Sinds april kon er dankzij deze verhogingen €3,84 bij de melkprijs opgeteld worden. Het levert bij een jaarleverantie van 600.000 kilo melk (met 4,41% vet en 3,47% eiwit) een melkprijs op van €32,86 per 100 kilo.

32,86

euro

noteert de melkprijs voor augustus

Vet rendeert aanzienlijk beter
Ondanks de plussen bevindt de notering zich aan de onderkant, vergeleken met de andere Nederlandse melkprijzen. Tegelijkertijd rendeert het vet bij deze verwerker aanzienlijk beter dan bij andere Nederlandse verwerkers, wat inhoudt dat hoge gehaltes hier extra lonen. Eiwit rendeert iets minder.

De stijging in de melkprijs wordt ingegeven door de droge omstandigheden op diverse plaatsen in Europa. Het levert een gevaar op voor de aanvoer van melk. Het is echter wel een plus die (door stijgende productiekosten) bij de melkveehouders welkom is. 

Waarschuwing
Toch kan Arla niet alleen positief nieuws brengen, want tussen de regels door wordt er gewaarschuwd dat de melkprijs voor later in het jaar nog geen uitgemaakte zaak is. "De onzekerheid in de markt voor commodities neemt toe. Tevens zet het aanbod van biologische melk, met name in Duitsland en Frankrijk, de prijzen in het biologische segment onder druk."

De rode draad is dat de aanvoer in gevaar is, maar nog geen daling laat zien. Daar komt de volatiliteit in prijzen nog bij. Als gevolg van de handelsoorlog en relatief grote voorraden kent de zuivelhandel een nerveuze ondertoon. Het betekent dat er weinig voor nodig is om de prijzen in beweging te brengen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden