Inside Melk

Duitse koe uit nood vroeg naar de slacht

1 Augustus 2018 - Herma van den Pol

In Duitsland neemt het aantal slachtingen van koeien sinds week 27 gestaag toe. Het is iets wat direct verband houdt met de droogte en de problemen rondom de voerderwinning. Deels gaan dieren veel eerder dan gepland weg, maar er worden ook dieren uit nood weggebracht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De plussen in het aantal slachtingen in Duitsland zetten dubbele cijfers neer. Dit geldt voor vaarzen, maar nog sterker voor koeien. Tegelijkertijd worden er minder kalveren geslacht. Dit valt op te maken uit de cijfers van het BMLV.

Van achterstand naar stijging
De runderslachtingen lieten in week 26 nog een achterstand zien, ten opzichte van 2017. Echter, daar is verandering in gekomen. De zorgen rond de voervoorziening hebben zich ondertussen omgezet in concrete daden. Vooral in het westen van Duitsland worden meer dieren naar de slacht gebracht. Dit terwijl de droogte, zo blijkt uit berichten in de media, vooral in het noorden en oosten van het land voor overlast zorgt.

Dat de droogte de aanstichter is van de stijging in het aantal slachtingen staat vast, want de stand van de melkprijs geeft juist geen aanleidingen om dieren te slachten. Ook zijn de prijzen voor slachtkoeien dalende, wat doorgaans een ontmoediging is om dieren van de hand te doen.

22

procent

meer koeien naar de slacht

Toch werden in week 29 bijna 22% meer koeien (in de klasse E tot P) geslacht, vergeleken met 2017. Bij de vaarzen ligt het aantal slachtingen 13% hoger. Wanneer de lijn van de laatste weken doorgetrokken wordt, dan blijven de slachtaantallen ook de komende weken hoog en hebben deze misschien nog niet eens het hoogtepunt bereikt.

Min 2 snedes
"Mijn buren hebben het aantal koeien verminderd. Ze kunnen ze niet verkopen, want er zijn geen kopers. Dus moeten ze de koeien slachten. Ik hoop dat het bij ons niet zo ver komt", aldus een melkveehouder uit Brandenburg tegen VRT. Door de droogte missen de veehouders al bijna 2 snedes gras. Het is ook spannend wat de oogst van maïs gaat opleveren. Doordat de wintervoorraden al aangesproken worden, hangt er veel af van de voorraden die eerder opgebouwd zijn. 

Niet alleen Brandenburg, maar ook Nedersaksen (de tweede grootste deelstaat wat betreft melkveehouderij) is zwaar getroffen. Andere deelstaten zijn Mecklenburg-Voorpommeren, Sleeswijk-Holstein, Thuringen en Saksen. Ook uit andere hoeken van Duitsland komen verhalen van veehouders die worstelen met de voederwinning. Echter, opvallend is dat melkstaat nummer 1 (Beieren) profiteert van het groeizame weer. Uitgerekend deze regio is wel ingesteld op lange periodes van droog en warm weer.

Klein beetje hoop
De mogelijkheid om gewassen voor vergroening in te zetten als veevoer heeft diverse melkveehouders weer hoop gegeven. Tegelijkertijd hangt er veel af van de komende weken. Hoe langer het duurt, hoe negatiever de rekensom uitpakt en hoe meer vee er nog naar de slacht moet gaan.

Ook in Denemarken gaan veel meer koeien naar de slacht, dan normaal is in deze tijd van het jaar. Het gaat dan om biologische koeien. Die moeten verplicht van 60% vers gras voorzien worden en dat is dit jaar door de droogte extreem lastig. Als gevolg daarvan is de slacht van biologische koeien op gang gekomen.

De schade door de droogte neemt gestaag toe. Die pakt groter uit, omdat het deel van Europa waar normaal veel regen valt nu erg droog is. In het zuiden van Europa is wel voldoende neerslag gevallen. Zo is bijvoorbeeld Noord-Italië bijzonder groen voor de zomer.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden