Inside Melk

Prijsstijging fosfaatrechten verklaarbaar?

1 Augustus 2018 - Wouter Baan - 1 reactie

De prijs van fosfaatrechten is deze week onverwachts behoorlijk gestegen. Dit terwijl er in de afgelopen weken juist prijscorrecties plaatsvonden. Een duidelijk aanwijzing voor de kentering is er niet, al suggereert het wel hoe ...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wanneer de prijs van fosfaatrechten in 1 week met meer dan €10 per recht stijgt, is dat vaak duidelijk verklaarbaar. Verlenging derogatie. Een stijgende melkprijs. Een wijziging in het beleid. Dergelijke ontwikkelingen zorgden de afgelopen maanden voor een opleving van de vraag. Deze week is de vraag niet expliciet toegenomen.  Daarbij vlakte de garantieprijs van FrieslandCampina af, al verhoogde DOC Kaas wel.

Toch stijgt de DCA-notering fosfaatrechten deze week met €12 tot €224 per recht, met een brede bandbreedte. De opgaves variëren van €220 tot €229. In vergelijking tot eerdere weken willen verkopers niet meer lager aanbieden dan €220 per recht en hanteren dat als de ondergrens. 

(Tekst gaat verder onder de grafiek)
Sinds juni noteert de prijs van fosfaatrechten steevast boven de €200 per recht. 

Gokken op nat najaar
Vooralsnog gokken melkveehouders erop dat de ruwvoerwinning, ondanks de droogte, in het najaar gaat komen. Aangezien voorraden uit eerdere jaren soms nog op de plaat liggen, zou dat betekenen dat er niet in de veestapel hoeft te worden gesneden. In omliggende landen (als Duitsland en Denemarken) gebeurt dat al wel, zo wijzen slachtcijfers uit. Al moet wel gezegd worden dat er voorlopig geen neerslag in de lucht hangt. 

De prijsontwikkeling kan gezien worden als een signaal dat veel melkveehouders willen doormelken, maar de fosfaatbalans nog niet op orde hebben. Althans, dat is de inschatting die handelaren en commissionairs hebben. Dit versterkt de positie van verkopende partijen. Ook Rabobank sprak deze verwachting uit. Er wordt op het moment op veel plekken geïnformeerd en gerekend, al zijn melkveehouders soms tegelijkertijd terughoudend in het sluiten van transacties.

DCA-notering fosfaatrechten Prijsrange (week 31)  Aantal opgaven Gemiddelde
€224 (+€12,00) €220 - €229 6 €224
Toelichting DCA-Markets: 
Na een paar weken van prijsdalingen, zet de notering deze week een stap omhoog. Daarmee worden de prijsdalingen gedeeltelijk tenietgedaan. Een duidelijke reden voor de stijging, zoals dat in andere weken het geval was, is er niet. Handelaren en commissionairs houden het erop dat de vraag per saldo groter is dan het aanbod. 
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden