Inside Melk

Opnieuw tegenslag voor prijs melkpoeder

3 Augustus 2018 - Herma van den Pol

Opnieuw zijn er ontwikkelingen die een tegenslag opleveren in het herstel van de prijs voor melkpoeder. India tikt namelijk een record aan in de melkaanvoer, waardoor de prijzen ingestort zijn en het land met een overschot worstelt. Dit overschot moet nu zijn weg vinden naar de wereldmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Melkveehouders in India slaagden er in seizoen 2017/2018 in om 6,6% meer melk te produceren. Het levert een melkaanvoer op van 176,4 miljoen ton, maar dat is nog niet het hoogste punt. De melkaanvoer kan in seizoen 2018/2019 namelijk weleens gaan pieken en een volume aantikken van 186 miljoen ton.

Fikse korting op melkprijs
Toch is het slecht nieuws, want de productie van melk is zo snel gegroeid dat er een overschot is ontstaan. Als gevolg daarvan zijn de melkprijzen in rap tempo gedaald; in de afgelopen 18 maanden daalde de prijs met 20% tot 25%. Hierdoor neemt de onrust bij de veehouders toe. Op diverse plaatsen was het voor veehouders de reden om de straat op te gaan en actie te voeren.

25

procent

leverde de melkprijs in 18 maanden in

Het ziet er (nog) niet naar uit dat de rust snel zal terugkeren, vanwege de dynamiek in de melkproductie. Doorgaans bereikt de aanvoer in India in oktober zijn hoogtepunt, wat inhoudt dat de overschotten alleen maar verder gaan toenemen. De India Progressive Dairy Farmers Association vraagt om directe ondersteuning van de melkprijs en subsidie voor de export van melkpoeder.

Er wordt ondersteuning van de afzet van melkpoeder gevraagd, omdat verwerkers het grootste deel van de surplus melk omzetten naar melkpoeder. Vervolgens is de wereldmarkt nodig om de extra volumes te absorberen. Daar knelt het echter, want de prijs in India ligt 40% boven die van de wereldmarkt.

Subsidie op export 
Om de export alsnog aan te jagen, zijn de westelijke staten Gujarat en Maharashtra (de belangrijkste producenten) overgegaan tot het betalen van een subsidie van omgerekend zo'n $727,86 per ton. De overheid doet daar nog een schepje bovenop en geeft 10% subsidie op de exportprijs. Voor een bedrijf als Amul houdt het echter nog steeds een verlies in van 15% per ton, vanwege de relatief hoge productiekosten.

Rabobank schat, samen met andere kenners, in dat de export weleens kan groeien van 11.500 ton (seizoen 2017/2018) naar 100.000 ton (seizoen 2018/2019). Ter vergelijking: Nieuw-Zeeland export naar verwachting 410.000 ton en de Verenigde Staten exporteren 720.000 ton. Daar komt dan wel de melkpoedervoorraad in de Europese Unie nog bij.

Boterbubbel?
Het ziet ernaar uit dat ook in 2018 en 2019 nog geen zicht komt op een herstel in de prijs van melkpoeder, ondanks dat de belangrijke melkproducerende regio's hinder ondervinden van de droge en warme omstandigheden. Een prijs die onder druk staat, betekent ook een rem op de boterproductie. Dat kan de basis zijn voor een nieuwe boterbubbel.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden