Inside Voer

Onzekerheid slaat toe op voermarkt

7 Augustus 2018 - Kimberly Bakker

De onzekerheid is toegeslagen op de voermarkt. Het maakt dat de prijzen wederom de weg naar boven zoeken. Daarnaast is de oogst van stro zo goed als afgerond en dat is bij de veehouders niet onopgemerkt gebleven.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Sommige handelaren melden dat veehouders 'vechten om stro'. De vraag is op het moment veel groter dan het aanbod, waardoor de prijzen gestegen zijn. De oogst in Frankrijk is afgerond, maar dat betekent niet direct dat er verkoopinteresse is. Veel Franse veehouders kiezen er namelijk voor om eerst de loodsen te vullen, voordat zij überhaupt wat beschikbaar stellen voor verkoop. Daarbij stellen zij zichzelf de vraag: heb ik het zelf niet nodig?

Ook speelt mee dat de oogst dit jaar 3 weken eerder is dan normaal. Het betekent dat veel chauffeurs nog op vakantie zijn, waardoor niet altijd voldaan kan worden aan de vraag. Je zou zeggen dat er voldoende stro is in Nederland, en dat is ook zo. Echter, handelaren geven aan dat dit veel duurder is. De volle vrachten vanuit het buitenland kosten zo'n €127,50 per ton franco boerderij. Nederlandse veehouders bieden stro aan voor €100 per ton af land, daarbovenop komt dan nog €25 voor het persen en €25 voor het transport. Dan kom je dus op een prijs van €150 per ton franco boerderij.

Diverse handelaren melden dat er nu ook stro uit het Verenigd Koninkrijk gehaald wordt, om zodoende toch aan de vraag te kunnen voldoen. De prijs voor stro (zowel gerste- als tarwestro) komt voor deze week uit op €127,50 per ton franco boerderij. Is de transportafstand wat langer, dan willen de prijzen nog weleens oplopen naar €130 per ton franco boerderij.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De prijs voor tarwestro heeft de afgelopen periode een fikse stijging laten zien.

Snijmaïs: wachten op nieuwe oogst?
De prijs voor snijmaïs bleef vorige week stabiel, maar deze week wordt er weer een plus weggezet. De prijs stijgt naar €75 per ton franco boerderij. Hier en daar zijn de veehouders begonnen met het binnenhalen van de nieuwe oogst. Echter, die wordt niet meteen te koop aangeboden. Hier geldt hetzelfde principe als in Frankrijk zichtbaar is bij het stro; veehouders weten niet wat de toekomst brengt en zijn daar ietwat ongerust op. Het maakt dat zij hun product nog even vasthouden.

Er is tevens meer vraag naar weidehooi, wat maakt dat de prijs naar €190 per ton franco boerderij klimt. Hierbij melden handelaren zelfs dat het een kwestie is van 'wat de gek ervoor geven wil'. Ook deze prijsstijging hangt samen met de term 'onzekerheid'. Echter, een handelaar geeft wel aan dat er in 1976 nog een gouden herfst is geweest, en dat is ook nu nog mogelijk. "Daarom is het belangrijk om kalm te blijven en niet in paniek aankopen te doen."

Als we kijken naar de prijs van Engels Raaigras, dan is een van de weinige producten die deze week in prijs moet inleveren. De prijs daalt namelijk naar €135 per ton franco boerderij. Dit is opvallend, omdat er wel veel vraag is naar Engels Raaigras. De handelaren kunnen de prijsstijging dan ook niet goed verklaren.

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De prijs van snijmaïs heeft sinds de droogte een fikse stijging laten zien. 

Bierbostel heeft lange levertijd
De prijs van bierbostel levert deze week ook iets in, waardoor de prijs uitkomt op €2,40 per procent droge stof. Dit is echter nog steeds een bijzonder hoge prijs. Er wordt tevens minder gebrouwen, waardoor de levertijden voor dit product kunnen oplopen tot minimaal 5 weken. Hierdoor is de vraag naar bierbostel wat afgezwakt en daalt de prijs.

De handel in kuilgras wordt als een lastige markt beschreven. Er is weinig product beschikbaar, waardoor de prijs een gekke beweging toont. Deze laat namelijk een stijgende trend zien, terwijl er helemaal niet zo gek veel vraag naar het product is. De prijs komt deze week uit op €60 per ton franco boerderij.

Minimaal verkrijgbaar
Roodzwenk, Rietzwenk en Veldbeemd zijn bijna uitverkocht. Her en der worden nog transacties gedaan voor prijzen die ver boven het gemiddelde liggen; zo is er een partij Rietzwenk verkocht voor €170 per ton franco boerderij. Echter, doordat er zo goed als geen product meer beschikbaar is, blijven de prijzen staan op €140 per ton franco boerderij (Roodzwenk), €135 per ton franco boerderij (Rietzwenk) en €155 per ton franco boerderij (Veldbeemd).

Ook voeraardappelen zijn zo goed als niet meer beschikbaar en het is wachten op de volgende lading, wat volgens de handelaren waarschijnlijk pas volgend seizoen het geval zal zijn. De prijs voor het product blijft daardoor staan op €40 per ton franco boerderij.

Meer prijzen en grafieken zien? Bekijk de Database.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden