Nieuws Fosfaatrechten

Nieuwe speler wil fosfaathandel veroveren

7 Augustus 2018 - Wouter Baan - 5 reacties

Agrifirm Exlan, Farmel en handelsplatform Captin bundelen hun krachten als het gaat om de handel in fosfaatrechten. De bedrijven hebben een online platform geïntroduceerd, waar melkveehouders vanaf dinsdag 21 augustus 'realtime' in fosfaatrechten kunnen handelen.

Naar eigen zeggen ontstaat daarmee het eerste online handelsplatform, waarmee de markt louter wordt beïnvloed door vraag en aanbod. Gerrit Schilstra, directeur bij Agrifirm Exlan legt uit: "De reden waarom dit platform wordt gelanceerd, is om de prijsvorming van fosfaatrechten transparanter te maken." Ook vanuit de politiek klinkt regelmatig de roep om de fosfaathandel transparanter te maken, zo laat hij weten.

Volgens Schilstra is het platform bestemd voor melkveehouders, zodat de invloed van derden wordt uitgesloten. "Elke melkveehouder kan na registratie op ieder moment van de dag op het platform handelen; los ervan of je normaal gesproken met Agrifirm Exlan of Farmel zaken doet."

Systeem komt uit de financiële wereld

Koper en verkoper koppelen
Joost Roosen (Captin) vertelt dat de systematiek achter het handelsplatform afkomstig is uit de financiële wereld. "Ook aandelen worden op deze manier verhandeld", aldus Roosen. Op het platform worden aankoop- en verkooporders aan elkaar gekoppeld. Na een match worden de fosfaatrechten in het register van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland bij de verkoper afgeschreven en bij de koper bijgeschreven. Alleen voordat er een match heeft plaatsgevonden, kan een order worden teruggetrokken. Als commissie rekent Captin 1% over het transactiebedrag.

Captin staat onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank en dat biedt zekerheid, zo benadrukt Roosen. "Als melkveehouders zich bij ons registeren, worden zij geverifieerd om eventuele fraude tegen te gaan." Captin is overigens geen onbekende speler in de agrarische sector. Zo faciliteerde het bedrijf de handel in certificaten van ForFarmers. Daarbij worden voerequivalenten van het veevoederconcern nog steeds op hun platform verhandeld.

Rustig van start
Aangezien de systematiek van het platform voor melkveehouders relatief nieuw is, verwacht Schilstra dat de handel rustig van start gaat. In de toekomst verwacht hij dat "een groot gedeelte" van de handel via het platform plaatsvindt. "De tijd zal het leren", aldus Schilstra. Overigens blijft Agrifirm Exlan ook via de bestaande kanalen de handel faciliteren. Schilstra sluit daarbij niet uit dat er in de toekomst ook een vergelijkbaar platform komt voor andere productierechten (varkens, pluimvee).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Hendriksen 7 Augustus 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10879554/nieuwe-speler-wil-fosfaathandel-veroveren][/url]
1% ??
Dat is bij de huidige prijs, zomaar @ 2,25 per kg fosfaat.

Ik ken handelaren handelaren en commissionairs die het voor 1 euro doen.
En dan ook nog alles regelen voor koper en verkoper.

Snel verdiend voor die transparante jongens.
Hendriksen 7 Augustus 2018
Oh wacht.
betaalt zowel koper als verkoper 1%??
Dat is dan 2%
€ 4,50 dus
I rest my case
Abonnee
koetje 8 Augustus 2018
dit moet je gewoon boycotten.
is toch niet normaal 1%

bel gewoon een makelaar is veel goedkoper.
Jan 8 Augustus 2018
Als er nu een commissie geteld word per verkochte kilo fosfaat zodat handel in kilo's gestimuleerd word en niet dat een hogere prijs per kilo meer verdienste is voor Captin.
Hans 8 Augustus 2018
Het was beter geweest als er een fosfaatbank was geweest en er alleen bijgekocht mag worden onder voorwaarden dat je ruimte hebt dus grondgebonden bent. Dan sluit je die cowboys die de markt verzieken tenminste uit.
Abonnee
boereke 8 Augustus 2018
qoutumbeurs net als eerst in duitsland bij te hoog bieden werd je volgende beurs ook uitgesloten
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Farmel

Farmel Agrarisch Advies zelfstandig verder

Nieuws melk

Farmel ziet herstel na tweede lastig jaar

Interview melk

Farmel zoekt meer melk voor duurzame stromen

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden