Inside Melk

Weinig handel, toch stijgt prijs fosfaatrechten

8 Augustus 2018 - Wouter Baan - 3 reacties

De prijs van fosfaatrechten zet in week 32 een stap omhoog, nadat er in de laatste week van juli al een stijgende trend werd ingezet. Diverse partijen melden dat er links en rechts het nodige aanbod zichtbaar is, maar dat houdt een verdere stijging niet tegen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tijd is in het voordeel van de verkopende partijen, omdat de kopende partijen niet in de positie zitten om af te wachten. We zitten inmiddels ruim in de tweede helft van het jaar. Elke kilo fosfaat die (ten aanzien van de rechten) tot nu teveel is geproduceerd, moet meer dan dubbel zoveel gecompenseerd worden.

Met het oog op de relatief goede melkprijs is snijden in de veestapel bij velen geen optie. Dit maakt dat de (voorspelde) regen voor opluchting zorgt, want het verkleint de kans dat de ruwvoerpositie op bedrijven in gevaar komt. Het maakt de kans op een redelijke grasoogst dit najaar wat groter en daarbij kan ook de maïs mogelijk nog bijtrekken. Er zijn tegelijkertijd schrijnende gevallen bekend, waarbij de maïsoogst al verdord is.

Notering stijgt 
De verkopende partijen worden gesteund door de ontwikkelingen. De ondergrens is daardoor met zo'n €5 opgetrokken tot €225 per recht. Op basis van de opgaven stijgt de DCA-notering fosfaatrechten deze week met €2,50 tot €226,50 per recht. Daarbij moet worden opgemerkt dat op deze niveaus betrekkelijk weinig handel wordt bedreven.

Vanaf €230 per recht hebben een aantal commisionairs concreet aanbod liggen. Echter, zover willen de kopende partijen (nog) niet gaan.

DCA-notering fosfaatrechten Prijsrange (week 32)  Aantal opgaven Gemiddelde
€226,50 (+€2,50) €225,50 - €228 6 €226,50
Toelichting DCA-Markets: 
De ingezette trend zet deze week in een meer bescheiden vorm voort. De verkopende partijen hanteren €225 als ondergrens. Echter, de kopende partijen komen niet zomaar met dergelijke bedragen over de brug, waardoor er sprake is van een dunne markt. 
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden