Inside Melk

Overschot in melk begint op te drogen

27 Augustus 2018 - Herma van den Pol - 1 reactie

Er kan dinsdag 28 augustus wederom geboden worden op magere melkpoeder uit Europese interventie. Gaat dit een verdere krimp van de voorraden opleveren? In de Verenigde Staten (VS) zijn ook positieve ontwikkelingen te zien. En hoe pakt de start van het seizoen in Nieuw-Zeeland uit?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Langzaamaan naderen de Europese Unie (EU) en de VS het laagste punt in de melkaanvoer. In beide regio's is de sector flink uitgedaagd door een lange periode van droog weer. De schade in de melkaanvoer is waarschijnlijk het grootst in de VS, omdat een hoge luchtvochtigheid de melkproductie per koe extra beperkt.

Krimpende voorraden
De melkpoederhandel in de VS heeft baat gehad bij iets minder melk en een goede vraag. Dit wordt ook gesteund door de start van het schooljaar, wat de consumptie aanjaagt. Ook de botervoorraden namen in omvang af; zo was er een beperktere beschikbaarheid van melkvet, maar een grotere vraag vanuit de ijsmakers. Daarbij moet wel vermeld worden dat de voorraad nog wel 3,5% groter is dan in 2017. Ook in de kaasopslagen ligt nog 3,3% meer product dan vorig jaar.

Recordlage prijzen voor vaarzen

Voor de komende periode wordt een verdere teruggang van de melkproductie voorzien. Zo leverde 11 augustus het hoogste slachtcijfer op, sinds een aantal jaar (60.948 slachtingen). Echter, dit is nog steeds maar een druppel op de gloeiende plaat. De hogere slachtingen vallen samen met recordlage prijzen voor vaarzen.

Voorraad aanleggen of niet?
De VS nadert het punt waarop melkveehouders bepalen of ze voervoorraden gaan aanleggen en doorgaan of dat zij uit de sector stappen. Jaren van teleurstellende melkprijzen resulteren er steeds vaker in dat melkveehouders ervoor kiezen om te stoppen. De Amerikanen rekenen erop dat de markt eindelijk weer in balans gaat komen, waardoor er misschien weer een lonende melkprijs tot stand komt. 

In Nieuw-Zeeland is die zorg er niet. Daar kijkt men met spanning naar de start van het nieuwe seizoen. Vooral de grasgroei is bepalend. De prognoses zijn goed en ook de relatief hoge melkprijs is duidelijk een stimulans. Als gevolg hiervan wachten kopers af en kijken zij wat er nog gaat komen.

Positie van de EU
De ontwikkelingen in de VS en Nieuw-Zeeland zijn totaal verschillend. De EU bevindt zich hier precies tussenin. De droogte heeft zijn weerslag gehad op de sector, maar echte minnen in de melkproductie waren er alleen over de maand augustus. Toch kan dit weleens goed uitpakken voor de verkoop van melkpoeder uit interventie.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden