Nieuws Fosfaatrechten

Schouten beslist wat onevenredige last is

12 September 2018 - Herma van den Pol - 8 reacties

Wat is een disproportionele last onder het fosfaatreductieplan? Er sluiten zich nog meer melkveehouders aan bij de groep die wacht op de toelichting van minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) over dit onderwerp. Daarnaast hangt er veel af van het antwoord, omdat dit waarschijnlijk doorwerkt in het stelsel van fosfaatrechten. 

Het Gerechtshof in Den Haag oordeelde dinsdag 11 september dat ook de tweede groep melkveehouders geen gelijk heeft gekregen in het hoger beroep tegen de Staat. Dit hoger beroep was aangespannen nadat de melkveehouders in augustus 2017 werden vrijgesteld van het fosfaatreductieplan.

Uitkomst geen verrassing
Jacoline Kroon, advocaat bij A&S Advocaten, vertegenwoordigt 85 van de 175 melkveehouders. "Het was geen verrassing", zegt Kroon. "Op 31 oktober werd het fosfaatreductieplan voor de eerste groep weer in werking gesteld." Het Rijk kreeg toentertijd gelijk op basis van het feit dat de melkveehouders konden voorzien dat de overheid met maatregelen zou komen na de afschaffing van het melkquotum. 

Ook wil het Gerechtshof niet naar de individuele dossiers kijken, want dat behoort tot de taken van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Het houdt in dat de Regeling fosfaatreductie 2017 voor deze 175 melkveehouders weer gaat gelden. Het betekent ook dat er alsnog boetes betaald moeten worden.

"Wij hebben destijds besloten om de procedure aan te gaan, om zodoende tijd te rekken", zo stelt Kroon. "Anders was het fosfaatreductieplan direct weer in werking getreden." Kroon legt uit dat er in 2017 te weinig tijd was om een procedure aan te spannen bij het CBb. "Daarom is ervoor gekozen om op deze manier alsnog tijd te rekken."

Opnieuw bezwaar maken
In navolging op de beslissing kunnen melkveehouders opnieuw bezwaar maken. "Het is belangrijk dat er op alle gronden bezwaar wordt gemaakt." Op 21 augustus stelde het CBb dat er per dossier opnieuw gekeken moet worden of er sprake is van een disproportionele last. Daar speelt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een belangrijke rol, want die moet met Schouten kijken wanneer er sprake is van een onevenredige last en moet tevens de kaders daarvoor neerzetten.

De kaders die hiervoor opgesteld worden, zullen waarschijnlijk ook meegaan naar het fosfaatrechtenstelsel. Hoelang moeten we wachten op duidelijkheid? Kroon denkt dat dit zomaar een aantal weken kan duren. Ondertussen komt het einde van het jaar dichterbij en weet een grote groep melkveehouders nog steeds niet waar ze aan toe is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Bob 12 September 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10879919/schouten-beslist-wat-onevenredige-last-is][/url]
Ze weten donders goed waar ze aan toe zijn, gewoon meewerken (inleveren) , of ga wat anders doen.
mt 12 September 2018
Zo is dat, ben wel helemaal klaar met die zeikers!!
Gewoon hetzelfde doen, zoals wij hebben moeten doen..hadden ze maar niet zo'n groot risico moeten nemen...pak je verlies ga verder of ga wat anders doen. Hard maar het is de waarheid
ag 12 September 2018
Precies, een teldatum op een dag altijd eerlijk. Als je dan toevallig net 10 koeien hebt verkocht hoort dit bij bedrijfsrisico. Dat kost dan wel 120000 maar ja. Niet zeuren. Afgunst?...
Abonnee
td 12 September 2018
Ach, als ik het had geweten, dan was er geen koe in 2015 weg gegaan, dat snap je ook wel. Dus ben ik dan ook hard geraakt! Zo kunnen we nog wel even doorgaan
Floor de Jong Bergambacht 13 September 2018
Fijne warme collega's zijn jullie... Schrijf je dat ook op als je je naam er bij moet zetten. Dialoog met Wakker Dier gaat er gezelliger aan toe...
tem 14 September 2018
floor dit is goed geschreven.
schijnbaar weten die mensen niet goed waar het om gaat.
zou met zulke mensen wel een discussie wellen voeren,maar dan wel een eerlijke.
ps ben geen vlotte typer.
maarten 17 September 2018
diegenen die wisten dat er een teldatum kwam voor de fosfaatrechten en vrachtwagens vol koeien gekocht, dat zijn de grootste profiteurs
ard 18 September 2018
mensen (LTO bestuurders nog wel)die met voorbedachte rade soms 70 tot 100 extra koeien net voor de teldatum op naam erbij lieten schrijven. door meerdere veehandelaren persoonlijk bevestigd!
schrijnend toch? Brief hierover naar de kamer geschreven.. Ik kreeg alleen een briefje terug dat ie doorgestuurd was naar economische zaken, verder niets meer vernomen.....

i&R schiet tekort in meldmogelijkheid tot uitscharing... Dag rechten!!
In Wat voor waanzinnige wereld leven wij hier.
geert 21 September 2018
Schouten heeft weer extra geld voor Wageningen,RVO en de NVWA,en voor jonge boeren,maar dat is een vage toezegging met lastige voorwaarden.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden