Shutterstock

Nieuws Fosfaat

Fosfaatbank blijft tot 1 november gesloten

15 Oktober 2018 - Redactie Boerenbusiness

De geplande fosfaatbank, bestaande uit 10% afroming vanuit de verhandelde fosfaatrechten, zal niet voor 1 november opengaan. Dat schrijft minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) maandag 15 oktober in een brief aan de Tweede Kamer.

"De openstelling zal elk jaar op 1 september plaatsvinden. De periode van de openstelling bedraagt 4 weken. Gegeven het huidige tijdpad verwacht ik dat de openstelling in 2018 op zijn vroegst op 1 november kan plaatsvinden", aldus de minister.

Loten voor extra rechten
De extra fosfaatrechten, die de grondgebonden melkveehouders kunnen aanvragen via de fosfaatbank, zijn vanaf volgend jaar te gebruiken. Jonge boeren tot 40 jaar krijgen daarbij voorrang en kunnen middels een loting meedoen.

Op de vraag waarom voor een dergelijk systeem is gekozen, zegt ze: "Een andere wijze betekent dat er een grote kans is dat ondernemers een zodanig kleine ontheffing krijgen dat deze onvoldoende bijdraagt aan de bedrijfsvoering."

Schouten gaat in haar berekeningen uit van 12.000 potentiële aanvragers. Dit zijn de melkveebedrijven die voldoen aan de voorwaarde van grondgebondenheid.

Voorwaarden
Voor het aanvragen van extra rechten stelt Schouten enkele voorwaarden. De ontheffing is geldig voor 5 jaar, maar enkel voor de bedrijven die ook 5 jaar grondgebonden zijn. Er mogen daarnaast geen rechten worden verkocht en tevens moet een jonge boer ook die 5 jaar het bedrijfshoofd blijven.

"De ruimte is beperkt en naar verwachting zullen er meer ondernemers gebruik willen maken van de ontheffing. Ook in dat licht lijkt het redelijk om na 5 jaar andere ondernemers een kans te geven voor deze ruimte in aanmerking te komen", aldus Schouten.

Na de openstellingsperiode zal de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) binnen 13 weken met een uitslag komen. De minister verwacht dat dit met de huidige capaciteit van RVO.nl kan. Daarom komt er geen extra mankracht bij.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden