Shutterstock

Inside Melk

Maakt melkvet zich op voor kerstrally?

18 Oktober 2018 - Wouter Baan

De prijs van room en boter zijn in de afgelopen weken letterlijk gekelderd, maar inmiddels is de bodem in de markt bereikt. De vraag is nu of, en hoeveel, de prijzen kunnen aantrekken?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijzen van room en boter trokken in de afgelopen weken de negatieve aandacht op. Beide noteringen leverden namelijk honderden euro’s per ton in. De dalende trend is deze week echter doorbroken. De DCA-roomprijs stijgt zelfs weer met €100 tot €5.400 per ton. Ook de boterprijs daalt niet verder.

De reden van de kentering, is de beperkte beschikbaarheid van het product. Een handelaar laat weten dat het melkvet van een 'duwmarkt' in een 'vraagmarkt' is veranderd. Dit is een gevolg van de melkaanvoer die, seizoensmatig, in een dal zit. Dit dal ligt substantieel lager dan waar aanvankelijk op gerekend werd. Ook in Oost-Europa (Polen) is er bijvoorbeeld minder aanbod beschikbaar, al bleef daar de melkaanvoer wel redelijk op peil. 

Krappe botervoorraden
De aantrekkende vraag naar boter en room is een gevolg van de kerstproductie. De vraag is nu hoe de boter- en roomprijzen in de komende weken gaan bewegen. Daarover verschillen de meningen in de markt. Er wordt gesuggereerd dat de voorraden in vrieshuizen krap zijn. Dit, in combinatie met, de lage melkaanvoer kan de prijzen opdrijven. Een 'kerstrally' wordt op voorhand niet uitgesloten. Mede omdat boter op de termijnmarkt (EEX) weer duurder wordt verhandeld.

(Tekst gaat verder onder grafiek)

Historisch gezien gaat de roomprijs de komende 5 weken stijgen. 

Anderen zijn terughoudend over een mogelijke prijsopleving; een stabiele markt is al winst in hun ogen, gezien de prijzen al relatief hoog genoteerd staan. Hoe dan ook; de bodem lijkt in ieder bereikt en dat is een positief signaal voor het fundament onder de melkprijzen die melkveehouders uitbetaald krijgen. 

Het fundament onder de melkprijs is, door de recente prijsval in het melkvet, namelijk aangetast. Op korte (kwartaal 4, 2018) tot middellange termijn (kwartaal 1, 2019) liggen correcties van enkele euro’s per 100 kilo voor de hand. Zolang de kaasprijzen stabiel blijven, kan de schade mogelijk beperkt blijven. De Duitse kaasprijs (Gouda 45) blijft vooralsnog stabiel noteren op €3.200 per ton. 

Spotmarkt melk
De lage melkaanvoer maakt dat rauwe melk op de spotmarkt weinig wordt verhandeld. Zuivelverwerkers kunnen de aanvoer overwegend goed kwijt in de eigen fabrieken. De volumes die wel worden verhandeld, zijn soms een gevolg van een fabrieksstoring. De DCA-notering voor rauwe melk in Nederland blijft staan op €35,50 per 100 kilo (bij 4,4% vet, geleverd).

De DCA-notering voor rauwe melk in Noord-Duitsland daalt met €0,50 tot €35,50 (bij 3,7% vet, geleverd). In het zuiden van Duitsland daalt de notering eveneens met €0,50 tot €36,50 per 100 kilo, wel is er een goede vraag vanuit Italië waarneembaar. Dit maakt dat Duitse melk hoger genoteerd staat dan Nederlandse melk. 

De DCA-notering voor magere melk concentraat (MMC) daalt met €70 tot €1.430 per ton. De daling is een gevolg van wat extra aanbod uit Frankrijk. Daarbij staat de MMC-prijs al weken te hoog ten aanzien van de prijs van magere melkpoeder; op die scheve verhouding volgt nu een correctie.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden