Shutterstock

Inside Voer

Weinig vraag naar snijmaïs door dure fosfaatrechten

23 Oktober 2018 - Anne Jan Doorn - 1 reactie

De voerhandel merkt een flauwe vraag naar snijmaïs. Daar zijn verschillende redenen ...

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De snijmaïsprijs zou de komende maanden extreem hoog worden, zo was de verwachting in de markt. Deze verwachting was gebasseerd op de gevolgen van de extreem droge zomer. Hoewel de snijmaïsprijs inderdaad kortgeleden inderdaad rap aantrok tot €75 per ton, is de prijs inmiddels weer op het 'oude niveau' van €55 tot €65 per ton franco boerderij.

Krap bij kas
Dat de prijs is weggezakt, komt doordat veehouders afwachtend zijn met aanleggen van voorraden. Deze terughoudende houding is gevoed door de hoge aflandprijs; bovendien waren de gehaltes nog onduidelijk. De verdroogde maïs had vaak lage zetmeelgehaltes. 

Dit is echter niet de enigste reden waarom de aankoop vooruit wordt geschoven. Op relatief veel bedrijven is een gebrek aan liquide middelen,  vanwege de aankoop van (dure) fosfaatrechten. Ook moeten in deze periode van het jaar de rekeningen van loonwerkers worden betaald; bijvoorbeeld voor het doorzaaien van gras door de droogteschade.  

Prijsstijging in het verschiet
Volgens handelaren is er nog wel wat handel in de laat geoogste maïs, die is zo’n €7 tot €8 per ton duurder dan kuilmaïs. Handelaren verwachten in februari/maart meer vraag, omdat de snijmaïs dan in veel gevallen op zal zijn. Tegen die tijd zal er waarschijnlijk ook een prijsstijging in het verschiet liggen. 

(Tekst gaat verder onder grafiek)

De prijs van snijmaïs is teruggezakt na een snelle prijsstijging. 

Weidehooi en raaigras duur
De prijs naar weidehooi blijft stabiel op een hoog niveau van ongeveer €200 per ton, met uitschieters naar €220 tot €230 per ton. Dat de prijs op een dergelijk hoog niveau blijft, komt doordat er veel vraag is vanuit het buitenland. Zo hebben de Scandinavische landen te kampen met een ruwvoertekort, als gevolg van de droogte. 

Een gevolg hiervan is dat de prijs van Engels raaigras ook nog steeds hoog noteert: €155 per ton. Wel is er momenteel weinig vraag. Akkerbouwers houden het raaigras vast, omdat ze zinspelen op hogere prijsniveaus. 

Zo min mogelijk stro kopen
Door de tegenvallende Europese tarweoogst, is stro schaars. Tegelijkertijd is er veel vraag. Er wordt momenteel €130 tot €145 per ton betaald wat aanzienlijk hoger is dan andere jaren. Veehouders beperken daarom de aankopen tot het minimale. 

De handel in kuilgras loopt rustig door. In het noorden van Nederland is over het algemeen genoeg gras. Daarvandaan worden vrachten getransporteerd naar Zuid-Nederland. Gemiddeld ligt de prijs voor kuilgras op €58 per ton franco boerderij. Het aanbod komt soms los bij stoppende veehouders. 

Bierbostel prijs stijgt
De prijs van bierbostel loopt behoorlijk uiteen tussen Noord- en Zuid-Nederland. In het zuiden wordt €2,50 tot €2,60 per procent droge stof betaald. In het noorden ligt de prijs op €2,70 per procent droge stof, dit vanwege transportkosten. De onderliggende trend toont een stijging aan.  

In roodzwenk, rietzwenk en veldbeemd is momenteel vrijwel geen handel. Voeraardappelen zijn simpelweg te duur om het voer in te gebruiken, waardoor er ook vrijwel geen handel in voeraardappelen is. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden