Shutterstock

Inside Melk

Ruim aanbod drukt prijs fosfaatrechten

14 November 2018 - Wouter Baan

De prijs van fosfaatrechten staat deze week wederom onder druk. Waar komt dit door?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De dalende teneur is opvallend, omdat dit niet in de lijn der verwachting lag. Dit neemt echter niet weg dat er geen verklaringen te vinden zijn.

Ruim(er) aanbod
De prijsdaling is een gevolg van een ruim aanbod. Het heeft tot gevolg dat de verkopende partijen steeds vaker met aanbod op de proppen komen en daarbij valt op dat verkopers steeds vaker geen stoppende melkveehouders zijn.

Het aanbod komt echter uit de hoek van melkveehouders die berekend hebben dat zij de benutbare fosfaatruimte niet vol gaan maken; zij gaan in toenemende mate over tot verkopen of verleasen. De berichtgeving van het CBS, dat de fosfaatruimte niet volledig benut gaat worden, draagt hieraan bij. Tegelijkertijd zijn er ook veel melkveehouders die op papier nog fosfaatrechten nodig hebben.

Notering daalt
De koopinteresse is niet groot, want handelaren laten weten dat het deze week opnieuw rustig is. De handel beperkt zich tot kleine volumes. De DCA-notering fosfaatrechten daalt met €4,50 tot €236,50 per recht. De prijs van de zogeheten 0%-rechten daalt verhoudingsgewijs minder hard en deze rechten worden verhandeld vanaf €185 per recht.  

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden