Shutterstock

Inside Melk

Krappe melkaanvoer drijft spotprijs omhoog

15 November 2018 - Wouter Baan

De zuivelmarkt wordt deze week gekenmerkt door een vaste roomprijs, waar de Nederlandse spotmelkprijs hoger noteert. De vooruitzichten voor het eerste kwartaal van 2019 worden ondertussen steeds duidelijker. Hoe zijn die?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De spotmarkt voor rauwe melk wordt al geruime tijd door dunne volumes gekenmerkt, als gevolg van de lage melkaanvoer. Verschillende zuivelaars komen melk te kort en dat wakkert koopinteresse aan. De DCA-notering voor rauwe melk stijgt met €1 tot €36,50 per 100 kilo (4,4% vet, geleverd). In Duitsland is ook weinig volume, maar de noteringen stijgen niet.

Op korte termijn is de vraag naar room goed, als gevolg van de productie voor Kerst. De DCA-Roomprijs blijft voor de vierde week stabiel op €5.400 per ton. Gedurende de week fluctueerden de roomprijzen wat, maar de handel beweegt telkens weer naar dit niveau. Hoewel de ondertoon vast is, is van (veel) opwaarts potentieel geen sprake. Dit komt door de druk op boterprijs.

Ruime botervoorraden
De botervoorraden in Europa zijn ruimer dan gedacht en dat zet druk op de prijs. De Nederlandse boterprijs (ZuivelNL) bleef stabiel op €4.300 per ton, maar er hangen correcties in de lucht. Na de jaarwisseling zwakt de vraag vaak af; voor het eerste kwartaal van 2019 is het de vraag of de prijs boven de €4.000 per ton kan blijven staan. Op basis van de termijnmarkt boter (EEX) kan verwacht worden dat de boterprijs standhoudt.

Op de markt voor kaas is sprake van een trendbreuk. De onderkant van de Duitse kaasprijs (Gouda 45) daalde deze week met €100 tot €3.050 per ton. De ondertoon is zwakker, al is niet de verwachting dat de prijzen fors gaan inleveren. Qua melkvalorisatie blijft kaas interessant, waardoor er de waarschijnlijk relatief veel melk de kaasbak blijft instromen.

Dit kan de druk op de vetmarkt laten afvloeien, terwijl het ook beperkend werkt voor het aanbod van magere melkpoeder; mede door vraag op de wereldmarkt (China). De verwachting is dat de opwaartse lijn richting het eerste kwartaal van 2019 doorzet, al moet gewaakt worden voor te veel optimisme. Wel lijkt de markt haar negatieve karakter te verliezen, nu de interventievoorraden substantieel zijn gedaald.

Bekijk hier de laatste noteringen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden