Shutterstock

Inside Melk

Kerstreces zet roomprijs onder druk

6 December 2018 - Wouter Baan

December is begonnen en daarmee kan het aftellen naar de feestdagen beginnen. Doorgaans zijn de laatste weken van het jaar een zwakke periode voor de zuivelprijzen en dat is ook dit jaar het geval.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De zuivelmarkt werd in aanloop naar december gekenmerkt door uiterst stabiele prijzen; zo noteerde de DCA-roomprijs weken op een niveau van €5.400 per ton. Dat de druk op de roomprijzen zou opbouwen, lag in de lijn der verwachting. Desalniettemin is de daling behoorlijk fors. Zo daalt de DCA-roomprijs deze week met €450 tot €4.950 per ton, waarbij de dagkoers een verdere daling uitwijst.

Tussen Kerst en Nieuwjaar
De roomprijzen komen tussen Kerst en Nieuwjaar op €4.500 tot €4.700 per ton. Dit wijst erop dat de prijzen een verdere daling tegemoet gaan. De prijsdruk is vooral een gevolg door uitval van de verwerkingscapaciteit en logistiek oponthoud. Onderliggend is het sentiment op de vetmarkt niet per se heel negatief, al zijn er wel wat onzekerheden.

Dat de boterprijs op de Global Dairy Trade (GDT) deze week weer wat opkrabbelde, wordt in de markt als positief ervaren. Ook de boterprijzen die op de Europese termijnmarkt (EEX) worden gerealiseerd, bieden perspectief.

Ook de prijs van rauwe melk staat wat onder druk. Zodoende daalt de DCA-notering rauwe melk in Nederland met €1 tot €35,50 per 100 kilo. De correcties vallen relatief klein uit, omdat de beschikbaarheid van rauwe melk ook de komende week krap is. Ook in Duitsland noteren de prijzen van rauwe melk wat lager.

Magere melkconcentraat omlaag
De beschikbaarheid van magere melkpoeder pakt, vergeleken met rauwe melk, ruimer uit. Net als bij room is er sprake van prijsdruk, waardoor de DCA-notering met €220 daalt tot €1.200 per ton. De prijzen die nu voor de tweede helft van december worden gerealiseerd, liggen nabij de €1.000 per ton.

Bekijk hier de laatste noteringen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden