Shutterstock

Analyse Countus Melkvee Index

Dalende melkprijs tast rendement aan

11 December 2018 - Wouter Baan

De Countus Melkvee Index heeft de afgelopen maanden een behoorlijke daling laten zien. De verwachting is dat het dieptepunt nu is bereikt.

Na een forse daling in de maand oktober liet de Index in november een schommelend beeld zien. De Index sloot in week 49 op 85,1 punten, waar 100 punten het 10-jarig gemiddelde is. Medio september noteerde deze nog boven de 100 punten; dit betekent dat het rendement in de sector onder druk staat.

Dalende melkprijzen
Het kan zijn dat de neerwaartse lijn in praktijk nog niet zo wordt ervaren, omdat de melkprijzen doorgaans met een vertragend effect reageren op de ontwikkelingen in de markt. De melkprijzen laten sinds november een dalende lijn zien en reageren daarmee op de kaas- en boterprijzen, welke de afgelopen maanden behoorlijk hebben ingeleverd.

De Index toonde een schommelend beeld, na een sterke daling in oktober.

Daarbij kampen melkveehouders met hoge mestafzetkosten. Zo noteert de DCA-ophaalbijdrage in Zuid-Nederland boven de €20 per ton. In de andere delen liggen de prijzen lager. De hoge ophaalbijdragen zijn mede een gevolg van een ruim aanbod van varkensdrijfmest. Het aanbod van rundveedrijfmest an sich is niet overdreven ruim.

Ook de voerprijzen stijgen, zo steeg de prijs van A-brok in november naar het hoogste niveau sinds 2013. Ook de ruwvoerprijzen (stro, snijmaïs en weidehooi) zijn in de afgelopen maanden behoorlijk gestegen.

Stabiele prognose
De verwachting is dat de brokprijzen niet (veel) verder stijgen. Daarbij zijn er signalen dat de boter- en kaasprijzen een bodem hebben bereikt, waar de prijs van magere melkpoeder in de lift zit. Deze ontwikkelingen bieden aanknopingspunten voor de melkprijs.

Verdere correcties lijken in het eerste kwartaal van 2019 waarschijnlijk te zijn. Daarbij is de onzekerheidsfactor op de zuivelmarkt nog vrij groot. Dit alles maakt dat de Index een stabiele prognose schetst.

Het rendement in de melkveehouderij is onder het langjarig gemiddelde gedoken.
De prognose schetst een stabiel beeld na de jaarwisseling. 
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden