Shutterstock

Inside Melk

Melkaanvoer laat grove daling zien

12 December 2018 - Wouter Baan

Dat de Nederlandse melkaanvoer dit jaar in het rood kleurt, is reeds bekend. Echter, de omvang van het volumeverlies is wel verbazingwekkend.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Nederlandse zuivelfabrieken collecteerden in november 1.066.665 ton melk. Vergeleken met dezelfde maand in 2017 is dat een daling van maar liefst 6,8%. In exacte getallen ontstaat er een verschil van 77,8 miljoen kilo. In relatie tot het 5-jarig gemiddelde is een negatief verschil van 1,5% te zien. 

Sinds september wordt het verschil ten opzichte van 2017 steeds groter. De dagproductie noteert over november 35.555 ton, tegenover 35.765 ton de maand ervoor en 36.300 ton in september. In de periode januari tot en met november bedroeg de melkaanvoer 12,7 miljoen ton, een daling van 2,6% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

De melkaanvoer laat sinds de zomer een duidelijke teruggang zien. 

Hogere gehaltes
De vetproductie noteert 48.332 ton, bij een gemiddeld vetpercentage van 4,53%. Ongeveer 1 jaar geleden lag het gemiddelde vetpercentage nog op 4,47%. Hoewel het volume dus een duidelijke krimp laat zien, toont het vetgehalte in de melk een stijging zien. Bovendien is het percentage erg hoog.

De dalende trend in de melkaanvoer heeft te maken met de krimp van de veestapel, vooral als gevolg van het fosfaatreductieplan en de introductie van het fosfaatrechtenstelsel. De hoogte van de melkprijzen kan echter geen reden zijn geweest om de melkproductie terug te schroeven, gezien de uitbetalingsprijzen (generiek bekeken) boven de kritieke melkprijs liggen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden