Nieuws Canadese zuivelsector

Canada subsidieert voersysteem en melkrobot

18 December 2018 - Tim Roetman - 7 reacties

De Canadese overheid gaat (omgerekend naar euro's) zo'n €64 miljoen investeren in de Canadese melkveehouderij. Dit is de tweede fase van een investeringsproject, waarbij in totaal €164 miljoen wordt geïnvesteerd. 

De Canadese overheid stelt dit geld onder meer beschikbaar als subsidie voor melkrobots en voersystemen. Met de investeringen wil de overheid de zuivelsector weerbaarder maken tegen de impact van de CETA, het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie (EU) en Canada. 

De Dairy Farmes of Canada (DFC) voorspelde in 2016 dat het tekenen van het verdrag de Canadese melkveesector €76 miljoen zou kosten. Voor het verdrag getekend werd, beloofde de overheid dat er subsidies zouden komen. Ook voor de zuivelverwerkers is in Canada zo’n €66 miljoen aan subsidies beschikbaar gesteld. In totaal komt het bedrag daarmee uit op circa €230 miljoen.

10% van de melkveehouders
De subsidie wordt verdeeld over 1.000 tot 1.500 melkveehouders. Gezien Canada zo’n 10.500 melkveehouders telt, betekent dit dat ongeveer 10% in aanmerking komt voor de subsidies. De maximale subsidie per project bedraagt €65.500.

De melkveehouders die in de eerste fase al gebruik hebben gemaakt van het Canadese systeem, komen in eerste instantie niet in aanmerking voor deze subsidies. Mocht er uiteindelijk nog budget over zijn, dan kan een melkveehouder mogelijk 2 keer subsidie ontvangen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Bertje 18 December 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10880810/canada-subsidieert-voersysteem-en-melkrobot]Canada subsidieert voersysteem en melkrobot[/url]
Dit is een zorgwekkende ontwikkeling voor de Canadese melkveesector. De consument draagt nu via belasting bij aan de sector, en betaald de hoofdprijs in de supermarkt.
hans 18 December 2018
Die hoofdprijs in de super zal dan wel verleden tijd zijn, ik neem aan dat de grote inkopers daar de EU-zuivel niet zullen overbetalen. De Canadese melkprijs zal onder druk komen door goedkope invoer vanaf hier. Dit zal het quotumstysteem aldaar onder druk zetten.

De Canadese staat, dus inderdaad de belastingbetaler, betaald dus nu al extra subsidies, maar in wiens zakken zal de winst van deze koersverandering (weer) vloeien?
peter 18 December 2018
wanneer komt mevrouw schouten met een warme sanering van de landbouw sectoren waar vergunningen voor zijn afgegeven en nu niet volgezet mogen worden???
hans 18 December 2018
Peter, wanneer je je rijbewijs haalt, geeft de min. van verkeer jou dan ook gratis een auto?
tem 18 December 2018
hans wat ben je hypocriet
Peter 18 December 2018
@Hans ,als ik leges betaal voor de verguning van mijn woning en de staat past regels aan en zegt ik mag vervolgens maar in de helft wonen om algemeen dienend belang , dan wordt ik juridisch onteigend en dan heb ik rechten op schadeloos stellen! Alleen de boeren laten zich verarschen door staat.
hans 19 December 2018
Peter, wordt je huis half afgebroken, of hoe moet ik dat zien, in de helft wonen?
Jij mag in je stal rundvee houden, melkkoeien met rechten, of zoogkoeien, vleesvee. Niets is verboden. En met het fosfaatplafond, ingesteld al in +/-2006, wist, weet je dat er mogelijk beperkingen kunnen komen.
Een fosfaatplafond is van de zotte, ik weet het, maar LTO heeft het meen ik bedacht.
Trouwens, vwb melk, ook fabrieken beperken tegenwoordig, zie rfc.
Anderen kunnen zo volgen, en dan? Iedereen aan de zelfzuivel?

U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden