Shutterstock

Nieuws FrieslandCampina

Top-Zuivellijn in de schappen te vinden

18 December 2018 - Tim Roetman

De eerste melk van FrieslandCampina met het keurmerk 'On the way to PlanetProof' is vanaf week 51 in de schappen te vinden. Met dit keurmerk wil de zuivelcoöperatie duurzamere melk op de markt brengen. De melk met het keurmerk komt uit de Top-Zuivellijn van FrieslandCampina.

Dit voorjaar presenteerde FrieslandCampina de 'Top-Zuivellijn' en de (karne)melk en yoghurt (witte zuivel) die hiervan afkomstig zijn, zijn sinds week 51 in de schappen te vinden. Het gevolg hiervan is dat de gangbare witte zuivel van FrieslandCampina uit de schappen zal verdwijnen. Dit keurmerk betekent eveneens dat de consument meer moet betalen voor de desbetreffende producten. 

Ongeveer 10% van de melkveehouders van FrieslandCampina komt in aanmerking voor het keurmerk. Hier staan dan wel hogere eisen omtrent dierenwelzijn, biodiversiteit en klimaatbewustzijn tegenover. Veehouders die meewerken aan het project, ontvangen een premie van €0,01 en dat kan oplopen tot maximaal €0,02 (bovenop de uitbetalingsprijs). Ook gaat de zuivelcoöperatie een deel van de verdiensten weer investeren in verdere verduurzaming van de sector. 

Ministerie is content 
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is te spreken over het pad dat FrieslandCampina is ingeslagen. Marjolijn Sonnema, directeur-generaal Agro en Natuur bij het ministerie, was aanwezig bij de presentatie en zei dat er met de Top-Zuivellijn invulling wordt gegeven aan de Kringloopvisie van landbouwminister Carola Schouten. 

"Het ministerie werkt hard aan verduurzaming van de landbouwsector. Dat de melkveehouders zo snel acteren op ‘PlanetProof’ en op deze wijze een invulling geven aan de Kringloopvisie vinden wij bijzonder. Zij werken hier hard voor en verdienen dan ook een hogere vergoeding", aldus Sonnema.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Lactoferrine uit én zonder melk FrieslandCampina

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden