Shutterstock

Nieuws Zuivelanalyse 2018

Komt er een kentering op de grond- en vastgoedmarkt?

31 December 2018 - Anne Jan Doorn

Hoe zal de grond- en vastgoedmarkt voor melkveebedrijven er in 2019 uitzien? Makelaars verwachten dat de fosfaatrechten en investeringen in het verwijderen van asbestdaken een grote invloed gaan hebben. Wat staat de melkveehouderij te wachten?

Makelaars verwachten in 2019 een groter aanbod van bedrijven, waardoor op den duur een prijsdaling zichtbaar zal zijn voor melkveebedrijven en grasland. Dat ziet ook Hans Peters, voorzitter sectie Landelijk en Agrarisch Vastgoed bij VBO Makelaar: "Je kan iedere euro maar 1 keer uitgeven. De melkveehouders zijn veel van die euro’s al kwijt aan fosfaatrechten en de investeringen in het verwijderen van asbestdaken. Tegelijkertijd moeten zij hun veestapel inkrimpen, waardoor de opbrengsten steeds lager worden."

Volgens Peters is het opvallend dat juist relatief veel jonge ondernemers vervroegd stoppen. "Die bedrijven hebben geen opvolger, maar moeten wel investeren in emissiearme technieken, fosfaatrechten en/of het verwijderen van asbestdaken. Op den duur stellen zij zichzelf nog maar 1 vraag: waar doe ik het eigenlijk nog voor?"

Meer aanbod
Peters verwacht dat de bedrijven die in 2019 op de markt komen, lastig te ontwikkelen zijn. "Het gaat bijvoorbeeld om bedrijven met minder dan 80 koeien, een kleine huiskavel en een hoge financiering." Al zal de toename in het aanbod niet voor elke regio opgaan. "In bepaalde gebieden zal het aanbod minder hard toenemen, omdat de grondsoort daar ook voor andere teelten (naast gras en maïs) gebruikt kan worden."

Ook Lourens van der Lelij, een makelaar in Noordoost-Nederland, merkt dat de groei in het aanbod per regio verschillend is. "In mijn regio zijn de bedrijven doorgaans klein en grondgebonden. Die bedrijven worden bijna nooit in zijn geheel aangeboden. De grond van deze bedrijven gaat veelal naar andere boeren, terwijl het erf aan particulieren verkocht wordt."

Hij geeft wel toe dat de situatie landelijk gezien anders is. "Steeds meer boeren krijgen genoeg van de regels in ons land; zo kost het verwijderen van asbestdaken al gauw €30.000 tot €40.000. Al die factoren tellen op, waardoor ik verwacht dat er in 2019 meer aanbod op de grondmarkt komt."

Minder interesse
Terwijl er meer aanbod komt, is de verwachting dat de interesse om een melkveebedrijf te kopen gering is. Deels is dat een gevolg van de regels rondom grondgebondenheid, die ervoor zorgen dat een bedrijf slechts onder beperkte voorwaarden mag groeien: grond en fosfaatrechten zijn belangrijker geworden voor de prijs van het bedrijf. En aangezien vooral rechten duur zijn, is de financieringscapaciteit een punt van zorg.

Vanwege het toenemende aanbod en de geringe vraag wordt er tevens prijsdruk verwacht. "Een melkveebedrijf met veel grond zal genoeg blijven opbrengen, maar voor de bedrijven met een kleine huiskavel zal dit een stuk lastiger worden. Daarbij wordt ook weidegang steeds belangrijker en meer gestimuleerd, waarmee een kleine huiskavel niet meer interessant is", zo stelt Van der Lelij.

Cijfers over 2018
Cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) tonen aan dat er in de eerste helft van 2018 inderdaad minder bedrijven verkocht werden dan in de eerste helft van 2017. Echter, deze cijfers zijn enigszins vertekenend, omdat de stoppersregeling werd geïntroduceerd. Er werden daardoor uitzonderlijk veel bedrijven verkocht.

Dat er minder verkocht werd en dat de bedrijven langer te koop stonden, ondersteunt de verwachtingen slechts in geringe mate. Toch verwachten makelaars dat de spreekwoordelijke druppel de emmer gaat doen overlopen. De vergelijking tussen de invoer van het melkquotum en het fosfaatrechtenstelsel is dan ook snel gemaakt; na de invoer van het melkquotum kwam er namelijk ook meer aanbod op de markt. 

Ontvang het magazine in uw brievenbus
Dit ingekorte artikel is een onderdeel uit de zuivelanalyse van 2018. De abonnees van Melk en Voer Pro hebben deze recent ontvangen. Wil jij dit magazine ook ontvangen? Klik dan hier om abonnee te worden en krijg het magazine toegestuurd.

Met een abonnement krijg je toegang tot alle besloten artikelen, data en marktinformatie op Boerenbusiness. Als abonnee krijg je ook toegang tot diverse seminars en workshops. Benieuwd naar alle voordelen? Bekijk ons aanbod in de webshop.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden