Shutterstock

Nieuws Fosfaatrechtenstelsel

Bezwaarschriften fosfaat zijn monsterklus voor CBb

9 Januari 2019 - Wouter Baan - 1 reactie

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft 6 van de eerste 7 verzoeken over de fosfaatrechtentoekenning afgewezen. De melkveehouder die wel groen licht kreeg, had volgens de rechter te maken met een 'onevenredige last'. Het afhandelen van alle bezwaarschriften, zal nog maanden op zich laten wachten.

De eerste uitspraak op de vele bezwaarschriften werd woensdag 9 januari afgehandeld. Deze melkveehouders hadden een zaak aangespannen, omdat de toekenning van de fosfaatrechten volgens hen in strijd is met hun eigendomsrecht.

Groen licht voor gemengd bedrijf
Bij het bedrijf dat in het gelijk werd gesteld, ging het om een voormalig gemengd bedrijf. De melkveehouder had net voor de peildatum van 2 juli 2015 de varkenstak afgestoten. Daardoor had deze veehouder tijdens de peildatum minder melkvee dan stalcapaciteit. De onevenredige last had te maken met een sterfgeval. Het CBb heeft bepaald dat de minister binnen 6 weken een voorstel voor een compensatieregeling moet doen.

In de andere 6 gevallen was sprake van een reguliere bedrijfsuitbreiding, waardoor de rechter het bezwaar heeft afgewezen. Voor hen is daarmee het boek gesloten, omdat het CBb eindrechter is.

Monsterklus die maanden duurt
De uitspraken van 9 januari kunnen gezien worden als het topje van de ijsberg, want in de komende maanden volgen nog honderden uitspraken van melkveehouders die een bezwaar hebben ingediend. Celeste de Wit, woordvoerder namens de Rechtspraak, laat weten dat het afwikkelen van alle verzoeken een enorme klus is. "Het zijn bijna allemaal individuele zaken, waardoor de uitspraken niet te bundelen zijn." 

Volgens De Wit worden de bezwaarschriften die bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) binnenkomen, doorgeplaatst naar het CBb voor de individuele beoordeling. "Nog dagelijks komen er nieuwe zaken binnen", aldus de Wit. Zij verwacht dat het aantal waarschijnlijk gaat oplopen tot meer dan 1.000 stuks.

Doorgaans doet het CBb in 1 jaar tijd circa 1.200 uitspraken, waardoor de 'fosfaatzaken' automatisch tot een capaciteitsprobleem leiden. De Wit laat weten dat er daarom een speciaal 'Fosfaatproject' wordt opgericht, waarover in een later stadium meer bekend wordt gemaakt. Het kan volgens de woordvoerder echter zomaar 1,5 jaar duren voordat alle zaken afgehandeld zijn en de laatste melkveehouder duidelijkheid heeft.

Klik hier om de 7 uitspraken te zien

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Geduld 9 Januari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10880995/bezwaarschriften-fosfaat-zijn-monsterklus-voor-cbb]Bezwaarschriften fosfaat zijn monsterklus voor CBb[/url]
Geduld is een schone zaak
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden