Shutterstock

Inside Melk

Prijs fosfaatrechten zakt behoorlijk terug

10 Januari 2019 - Wouter Baan

Het nieuwe jaar is alweer even op weg en dat is zichtbaar in de fosfaatrechtenmarkt. De vraag is namelijk weggevallen en daardoor zakken de prijzen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de nadagen van 2018 liet de prijs van fosfaatrechten al een dalende lijn zien en die trend zet in 2019 door. Dit is op zich niet verwonderlijk, omdat de tijdsdruk is weggevallen. Melkveehouders hadden immers tot Oudejaarsdag de tijd om de fosfaatbalans op orde te brengen; daarom wachten potentiële kopers nu af.

Degenen die bezwaarschriften op de beschikking van de fosfaatrechten hebben ingediend, moeten waarschijnlijk nog maanden wachten totdat er duidelijkheid komt. 

Weinig handel
Er worden momenteel slechts mondjesmaat fosfaatrechten verhandeld en in leaserechten is nagenoeg geen handel. Diverse handelaren claimen wel aanbod te hebben.  Vaak is dat afkomstig van stoppende boeren die in 2018 al een substantieel volume hebben verkocht en het restant dit jaar op de markt brengen.

De opgaves bij DCA-Markets liggen deze week tussen de €175 en €178 per recht, waardoor de DCA-notering fosfaatrechten uitkomt op €176 per recht. Ten opzichte van de laatste notering (week 51) is dat een daling van €21,50. Deze daling geeft een enigszins een geflatteerd beeld. Dit omdat er in week 52 en week 1 geen notering werd uitgebracht, vanwege een gebrek aan handel.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden