Dafinchi / Shutterstock.com

Nieuws Bedrijfsovername

FrieslandCampina domineert met overnames

18 Januari 2019 - Tim Roetman - 5 reacties

De overnamedrift van FrieslandCampina valt op. Uit gegevens van Zenith Global blijkt dat de zuivelcoöperatie over 2018 van alle bedrijven in de wereldwijde zuivelsector de meeste acquisities heeft gedaan.

FrieslandCampina deed in 2018 in totaal 4 overnames en 2 acquisities. Het contrast met de voorgaande jaren is gigantisch. In de periode van 2015 tot en met 2017 deed FrieslandCampina 'slechts' 3 acquisities, waarvan 2 bedrijfsovernames. Wat opvalt, is dat FrieslandCampina tot december pas 1 overname had gedaan. Daarna volgden in korte tijd 3 overnames. De overnamedrift sluit wel aan bij de nieuwe strategie die FrieslandCampina in november lanceerde. 

De coöperatie heeft 3 distributeurs en 1 kaasproducent overgenomen. Het gaat onder meer om Best Cheese Holland en diverse buitenlandse spelers. De 2 acquisities betreffen een minderheidsinvestering in Ethiopië en de opkoop van de aandelen van de joint venture met Huishan Dairy. Deze laatste deel vond plaats in februari 2018.

Lactalis, Arla en Emmi
De Franse zuivelgigant Lactalis noteert 4 overnames, waarmee het op de tweede plaats in de lijst uitkomt. Ook Arla Foods en Emmi komen in de lijst naar voren. Zij hebben elk 3 overnames gepleegd in 2018.

Daarnaast is er ook een algemene lijst gemaakt met alle bedrijven in de 'foodbusiness'. Hierin staat FrieslandCampina eveneens in de kopgroep, samen met Heineken, Coca Cola en Nestlé. De laatstgenoemde heeft in 2018 de meeste bedrijfsovernames uitgevoerd (5 stuks).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
kalf 18 Januari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10881075/frieslandcampina-domineert-met-overnames]FrieslandCampina domineert met overnames[/url]
Goed bezig,leuke reisjes ook.
Bob 18 Januari 2019
En nou maar hopen dat het iets oplevert
Ard Eshuis 18 Januari 2019
Moeten toch wat doen om van het geld af te komen..
Gerald 18 Januari 2019
De vergelijking op basis van aantal gaat mank als je het domineren wilt noemen. Die verkoopkantoortjes die Frieslandcampina over heeft genomen, is kruimelwerk vergeleken bij de miljarden die Lactalis heeft uitgegeven aan overnames in 2018
Jpk 21 Januari 2019
Door schaalvergroting naar megabedrijven in de gehele sector stoppen 9 van de 10 sectorgenoten ermee. 30jaar voor minder dan minimumloon is het gevolg .acm moet terug in het hok om betere afzet plannen te maken.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Achtergrond Melk

Maar goed dat Friso nog van FrieslandCampina is

Achtergrond melk

FrieslandCampina doet boete, CEO belooft herstel

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden