Bel Leerdammer

Nieuws Rechtszaak

Miljoenenstrop dreigt voor Bel Leerdammer

7 Februari 2019 - Wouter Baan - 9 reacties

Al langer claimen de leveranciers van Bel Leerdammer dat zij tussen 2010 en 2015 te weinig melkgeld hebben gekregen. De zaak is bij de rechtbank in Dordrecht beland en donderdag 7 februari vond de zitting plaats. De eis is dat Bel Leerdammer het schadebedrag van circa €17 miljoen compenseert.

Dinant te Biesebeek, advocaat bij het gelijknamige advocatenkantoor, staat de 313 melkveehouders bij. Hij laat weten dat de leveranciers sterk staan. Tijdens de zitting kon Bel Leerdammer volgens hem niet goed weerleggen, waarom de beloofde melkprijs (die gerefereerd is aan onder meer FrieslandCampina, DOC Kaas en Cono) jarenlang niet is gehaald.

Mogelijke miljoenenstrop
De melkveehouders in kwestie zeggen dat zij door de jaren heen zo’n €17 miljoen te weinig uitbetaald hebben gekregen. Als de rechter hen gelijk geeft, dreigt er een miljoenenstrop voor de kaasmaker. Eens temeer omdat Bel Leerdammer ongeveer 1.000 leveranciers telt. "Het is goed mogelijk dat nog meer leveranciers zich melden wanneer de rechter ons gelijk geeft", zo meldt de advocaat.

Ik zie de uitspraak van de rechter positief in

- Dinant te Biesebeek

Bel Leerdammer pareerde de kritiek en zegt dat van de beloofde referentieprijs kan worden afgeweken. De zuivelaar vindt bijvoorbeeld dat de Russische boycot in 2015 hiertoe aanleiding gaf. Dat argument snijdt volgens Te Biesebeek geen hout, omdat de referentiebedrijven ook zijn getroffen door deze boycot. "Ik ziet het oordeel van de rechtbank daarom positief in."

Bel Leerdammer verbolgen
De uitspraak staat gepland op 27 maart. Te Biesebeek schat in dat deze datum niet wordt gehaald, omdat er nog veel uitspraken in de planning zitten. Bel Leerdammer heeft in een persverklaring gereageerd op de start van de rechtszaak. Daarin zeggen zij de uitspraak positief in te zien en de aantijgingen van de melkveehouders niet te begrijpen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
Abonnee
Pietje 8 Februari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10881294/miljoenenstrop-dreigt-voor-bel-leerdammer]Miljoenenstrop dreigt voor Bel Leerdammer [/url]
Belofte maakt schuld.
Piet 8 Februari 2019
Betreffende leveranciers moeten maar n's goed nadenken waar ze mee bezig zijn. Is dit het allemaal waard voor €10.000? Straks BEL failliet!!
evert jan 8 Februari 2019
Bel Failliet???ze hebben gewoon niet betaald wat ze hebben beloofd .en 17 miljoen gedeeld door 313 boeren is dik 54000 per veehouder,en mama bel heeft nog wel iets vet op de botjes
Gerd-Jan 8 Februari 2019
Piet,

Sla de winst cijfers van bel er maar een op na. Maak je geen zorgen over of bel failliet gaat of niet...
Abonnee
dirk 9 Februari 2019
Nee Piet, moeder Bel zal echt niet failliet gaan.
Maar als moeder Bel aan dat gelazer hier een heel grote zak geld moet toeleggen, gaat de kiet hier zo dicht of ze verkopen die steen om hun nek. Kun je met een ander weer opnieuw beginnen of in het extreme geval op zoek naar een ander. Dan kom je vermoedelijk bij DOC terecht of eh.... Vreugdenhil (velen gingen U voor). nou, daar word je vrolijk van !? De kaas- en poedermarkt is ook geen business om top melkprijzen te betalen. Kijk de Nederlandse zuivelnoteringen maar na. En jawel, een advocaat zegt altijd dat zijn client sterk staat . En gelijk heeft hij/zij, want anders komt hij/zij ook nooit achter zijn bureau vandaan.
Ik hoop wel dat je gelijk krijgt hoor.
We zullen het zien.
Ernstbobbieenderest 9 Februari 2019
Er is op de vergaderingen steeds gemeld dat t wel een concurrerende melkprijs was en dat er wel met het ledengeld van fc gerekend werd. T is gewoon een verschil van inzicht tussen 2 partijen waar niet uit te komen viel. T is nu aan de rechter.. Daarna boek dicht en door
ronnie 9 Februari 2019
Ik was erbij donderdag vond maar slappe vertoning van bel met hun 3 advocaten ,zelf de rechter maakte nog een terechte opmerking
"de boeren geven de melk dus zo maar weg voor ze weten wat ze uitbetaald krijgen"
lever zelf al 1,5 jaar ergens anders wat me prima bevalt
Vind het toch mooi dat ik mede heb bij gedragen aan de roering binnen bel leerdammer
Joop 9 Februari 2019
Hopelijk worden dat stelletje arroganten bij Bel een keer flink in de vingers gesneden Boeren zijn bij Bel altijd als minder volk behandelt ben er ook gelukkig weg Super naar de zin bij FARMEL !
Eric 9 Februari 2019
Ja Joop ik was er ook helemaal klaar mee om uitgemolken en brutaal behandelt te worden Die misslukte makelaar die ze daar aangenomen hebben is echt een waardeloos figuur.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden