Shutterstock

Nieuws Overstroming

Veehouders radeloos door overstroming in Australië

11 Februari 2019 - Tim Roetman

In de deelstaat Queensland, wat in het noorden van Australië ligt, zijn overstromingen ontstaan door de extreme regenval. Naar verwachting zijn hierdoor ook ongeveer 500.000 dieren omgekomen.

De afgelopen 5 jaar viel er vrijwel geen neerslag in Queensland, waarmee een bui doorgaans met open armen ontvangen wordt. Echter, de buien van afgelopen week brachten een neerslaghoeveelheid die normaliter in 3 jaar tijd valt. Hierdoor ontstonden behoorlijke overstromingen in een gebied dat 11 keer zo groot is als Nederland.

Dit heeft waarschijnlijk meer dan 500.000 dieren het leven gekost, al zal het nog weken duren voordat het daadwerkelijke aantal vastgesteld is. Volgens Michael Guerin, de voorzitter van de belangenorganisatie voor veehouders in Queensland, kan het herstel van de veehouderij zelfs nog tientallen jaren duren. Dit omdat de dieren die de overstroming overleefd hebben, verzwakt zijn en weinig voedsel tot hun beschikking hebben.

Veehouders zijn radeloos
Veel van de getroffen (melk)veehouders hebben geen idee hoe ze verder moeten. Er zijn bijvoorbeeld veehouders die hun hele veestapel hebben verloren in de overstromingen. Zij zien volgende week echter wel de rekening op de deurmat liggen.

Daarom heeft de Australische overheid 100 miljoen Australische dollars ($) uitgetrokken voor de wederopbouw van de sector. Dit is omgerekend naar euro's een bedrag van €63 miljoen. Daarnaast is er $3 miljoen (€1,9 miljoen) beschikbaar gesteld om eventuele psychische problemen bij veehouders te verhelpen.

Extreme droogte
De weersomstandigheden in Queensland vormen een groot contrast met de omstandigheden in de deelstaat Victoria, waar het juist extreem droog is. Dit zorgt er onder meer voor dat de Australische melkproductie voor het eerst in 20 jaar tijd onder de 9 miljard kilo blijft.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Weerupdate met Robert de Vries

Komt er binnenkort een einde aan de moesson?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden