Fonterra

Nieuws Zuivel

Fonterra volgt voorbeeld van FrieslandCampina

18 Februari 2019 - Wouter Baan

Fonterra wil de regelgeving omtrent de melkaanvoer in Nieuw-Zeeland op de schop gooien. De zuivelverwerker moet de melk nu verplicht ophalen bij de melkveehouders die lid zijn van de coöperatie, maar van die systematiek wil het bedrijf af.

De Nieuw-Zeelandse melkveehouders die lid zijn van Fonterra, hebben leveringsrechten. Daarom is de coöperatie wettelijk verplicht de melk te collecteren. Daarnaast is de verwerker is een open coöperatie, waardoor elke melkveehouder lid kan worden.

Volgens Fonterra werkt de verplichte melkcollectie overproductie in de hand, en dat zorgt voor dalende zuivelprijzen. Ook vindt de zuivelgigant dat de wetgeving 'dwingt' om te investeren in verwerkingscapaciteit en (soms) niet-lonende bulkopslag. 

Einde aan verplichte melkcollectie
"Bovendien is de wetgeving in breder perspectief achterhaald", zo meldt Fonterra. Consumenten hebben namelijk de vrijheid hebben om te kiezen welke zuivel(merk) zij willen kopen, terwijl de verwerker verplicht is om de melk bij de leden te collecteren; ook van melkveehouders die niet voldoen aan de milieunormen van Fonterra. Daarom pleit de coöperatie voor een andere opzet.

Fonterra wil een einde maken aan de verplichte melkcollectie. Het bedrijf zegt er tevens mee te kunnen leven wanneer de verplichte melkcollectie alleen geldt voor de ophaalgebieden waarin Fonterra een marktaandeel van 75% heeft. Het plan van Fonterra heeft eveneens te maken met het forse verlies van de coöperatie ($196 miljoen). 

Trend in zuivelland
Het voorstel van Fonterra komt er feitelijk op neer dat het zuivelbedrijf de melkaanvoer wil reguleren. FrieslandCampina lanceerde in 2018 een vergelijkbaar plan, waarbij de leden-melkveehouders niet meer ongelimiteerd kunnen groeien. FrieslandCampina zegt de melkaanvoer hierdoor te kunnen koppelen aan de marktvraag. Het plan wat Fonterra voor ogen heeft, gaat echter verder. Dit door te willen tornen aan de verplichte melkcollectie. 

Of het voorstel van Fonterra geaccepteerd wordt, moet overigens nog wel blijken. De regering in Nieuw-Zeeland moet zich namelijk nog buigen over het voorstel van het grootste (zuivel)bedrijf van het land.

*Het gaat in dit artikel om Nieuw-Zeelandse dollars.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Achtergrond Melk

Maar goed dat Friso nog van FrieslandCampina is

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden