Shutterstock

Inside Voer

Steeds grotere kans dat voerprijzen gaan dalen

19 Februari 2019 - Kimberly Bakker

Verschillende fouragehandelaren melden dat de handel op de voermarkt gestaag verloopt, waarbij vraag en aanbod al weken in balans zijn. Dit zorgt er echter ook voor dat de kans dat de prijzen op korte termijn gaan dalen, steeds groter wordt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens diverse Nederlandse fouragehandelaren zijn er afgelopen week wederom geen prijsmutaties gecommuniceerd. De vraag wordt gevormd door de vaste klanten, terwijl ook het aanbod niet groot is. Deze 2 zaken zijn al weken in balans, waardoor de prijs op zijn huidige niveau blijft staan. 

Aanbod van stro
Daarentegen melden een aantal handelaren wel dat er voorzichtig wordt geïnformeerd naar de mogelijkheden van het verkopen van stro. Hierdoor zou het aanbod de vraag op korte termijn kunnen overstijgen, wat in een dalende prijs kan resulteren. Dat is deze week nog niet terug te zien in de prijs, want die blijft staan op €145 per ton franco boerderij. 

De prijs van weidehooi blijft deze week wederom stabiel op €245 per ton franco boerderij, waarbij het aanbod nog altijd (erg) beperkt is. De prijzen voor Engels raaigras en kuilgras blijven deze week ook stabiel en noteren respectievelijk €160 en €60 per ton franco boerderij. Voor deze producten geldt eveneens dat de kans op het negatieve scenario (dalende prijzen) groter is, dan de kans op het positieve scenario (stijgende prijzen).

De prijs van stro beweegt al een half jaar rond dit niveau.

Meer vraag naar snijmaïs
Het enige product waar wel duidelijk meer vraag naar is, is snijmaïs. De handelaren merken dat het product meer in trek is bij (melk)veehouders, maar dit zorgt nog niet direct voor stijgende prijzen. Het betekent dat de prijs deze week stabiel blijft op €65 per ton franco boerderij. Wel wordt verwacht dat de prijs van dit product op termijn kan stijgen.

Terwijl er meer vraag is naar snijmaïs, neemt de vraag naar producten als roodzwenk, rietzwenk en veldbeemd verder af. Het zorgt ervoor dat de prijzen deze week stabiel blijven op respectievelijk €170, €170 en €155 per ton franco boerderij. De prijs voor de voeraardappelen blijft staan op €45 per ton franco boerderij.

Bierbostel weer stabiel
De prijs van bierbostel liet afgelopen week als enige een daling zien. Die trend is deze week tenietgedaan, want de prijs weet stabiel te blijven op dat niveau. Het resulteert in een gemiddelde prijs van €2,60 per procent droge stof. De prijs laat binnen Nederland wel wat variatie zien; zo wordt in het midden van het land ook weleens een prijs van €2,50 per procent droge stof genoemd en kan deze in het zuiden zakken naar €2,40 per procent droge stof.

Kijk voor meer noteringen in onze database.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden