FrieslandCampina

Nieuws Jaarcijfers

FrieslandCampina scoort in 2018 op alles net minder

28 Februari 2019 - Eric de Lijster - 5 reacties

Een lagere melkprijs, mindere omzet en dalende winst. Voor zuivelcoöperatie FrieslandCampina was 2018 allemaal net iets minder dan het jaar daarvoor, zo tonen de jaarcijfers die het bedrijf donderdag 28 februari heeft gepubliceerd. Dit heeft vooral te maken met een scherpere concurrentie op de wereldmarkt.

De winst van het coöperatieve concern komt in 2018 uit op €203 miljoen, wat een daling is van 10,6% ten opzichte van 2017. Dit komt volgens het bedrijf met name door de lagere opbrengsten van basiszuivel (zoals kaas, magere melkpoeder en boter), de concurrentie in kindervoeding in Hong Kong en China en enkele incidentele lasten.

FrieslandCampina leed bijvoorbeeld €100 miljoen verlies op basiszuivel, vooral door de lagere prijzen ten opzichte van de garantieprijs. "Daarbij hebben we met name in het eerste halfjaar flink pijn geleden, maar in de tweede helft van 2018 hebben de weg omhoog weer wat gevonden", aldus Hein Schumacher, de CEO van FrieslandCampina, bij de toelichting op de jaarcijfers.

Strijd om kindervoeding
In Azië voert de zuivelcoöperatie al langer een stevige strijd op de markt voor babyvoeding, waarbij het heeft geïnvesteerd in innovatie, marketing, verkoop en distributie. "We zijn momenteel de nummer 1 in Hong Kong en de nummer 4 in China. Daarbij hebben we in China te maken met een krimpende markt, waardoor we harder voor ons marktaandeel moeten vechten. Dat betekent ook dat we meer moeten investeren", vertelt Schumacher.

Daarbovenop komen ook nog de extra kosten voor de herstructurering van de onderneming en diverse incidentele lasten voor aangekondigde sluitingen van productielocaties (bijvoorbeeld in Duitsland, het Midden-Oosten en België) van circa €50 miljoen. De omzet van FrieslandCampina daalt uiteindelijk met 4% tot €11,6 miljard. Dit heeft volgens het concern te maken met de valuta-effecten en verkoop van frisdrankenproducent Riedel, die een stevige hap uit de omzet nam. 

Daling in melkprijs
De melkprijs voor de leden-melkveehouders komt over 2018 uit op €37,43 per 100 kilo melk, wat een daling van bijna 6,45% is ten opzichte van 2017. Dit is inclusief de garantieprijs, presentatietoeslag, uitgifte van ledenobligaties en andere toeslagen. De garantieprijs kwam uit op €36,05 per 100 kilo, 5% lager dan 1 jaar eerder. Deze daling wordt voornamelijk veroorzaakt door de lagere melkprijzen van de referentiebedrijven.

De waardecreatie (de prestatietoeslag en uitgifte van de ledenobligaties) bedroeg €0,59 per 100 kilo, waar dat in 2017 nog €1,33 was. De daling komt door het lagere resultaat. "Het is hierbij wel belangrijk om te zeggen dat we het afgelopen jaar alle leden-melkveebedrijven in totaal een bedrag hebben uitbetaal van €3,9 miljard", aldus Schumacher. "Dit is het op 3 na hoogste resultaat uit de geschiedenis van FrieslandCampina."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Pater 28 Februari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10881533/frieslandcampina-scoort-in-2018-op-alles-net-minder]FrieslandCampina scoort in 2018 op alles net minder[/url]
Het is een slap verhaal van Friesland Ze hebben veel te veel kosten gemaakt tegenover de concurrent Een hoop buitenlandse activiteiten die grof geld gekost hebben deelname in China in een woestijn in plaats van een fatsoenlijke melkfabriek en in andere landen waar veel lede geld is verkwanseld De Directie en raad van commissarissen voelen zich maar weinig verantwoordelijk voor .
Deze top moet zich diep schamen voor dit resultaat grote salarissen en geen verantwoordelijkheid gevoel tonen Deze heren en dame s krijgen een halve boerderij aan salaris en doen er veel te weinig voor terug
Fortissimo 28 Februari 2019
"Het is hierbij wel belangrijk om te zeggen dat we het afgelopen jaar alle leden-melkveebedrijven in totaal een bedrag hebben uitbetaal van €3,9 miljard", aldus Schumacher. " Dit citaat zegt helemaal niets. Het gaat om het volume en de daarvoor betaalde prijs. Dat is de prestatietoeslag. Die werd in de voorgaande jaren altijd aangehaald als hét ijkpunt. Nu proberen om ons het bos in te sturen. Dat gaat 'm niet worden Hein. D'r An en 2019 moet het keerpunt worden, anders heb je gefaald.
Jacob Schuijtemaker 28 Februari 2019
Na alle winstwaarschuwingen valt het ons niet tegen.
Dit jaar weer vol goede moed.
Abonnee
Dirk 28 Februari 2019
Alles wat we aan prestatietoeslag beuren is meeval.
Komt wel goed.
Het is ook niet erg realistisch om te verwachten, dat de exorbitant gestegen melkaanvoer na "de Bevrijdingsdag" de hoofdprijs op zou kunnen brengen.


Durk 2 Maart 2019
Slap verhaal over zwaar teleurstellende prestatietoeslag. Waar is de ons destijds voorgespiegelde prestatietoeslag van 5 tot 7 eurocent per kg melk gebleven?
In 2018 maar liefst 340 leden vertrokken, hoeveel melk namen die met name grote leden en leveranciers mee? In 2019 nog een hele rits leden die vertrekken, hoeveel melk nemen die mee? Daarover hoor je ze niet, wel de resterende leden tegen elkaar uitspelen met allerhande onzin.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Achtergrond Melk

Maar goed dat Friso nog van FrieslandCampina is

Achtergrond melk

FrieslandCampina doet boete, CEO belooft herstel

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden