Royal A-ware

Inside Melk

A-ware is de grootste groeier in kaas

10 Maart 2019 - Tim Roetman

Zuivelaar A-ware verwerkt pas sinds 2015 zelf, maar heeft wel grootse groeiplannen; de kaasmaker heeft op het moment 3 investeringsprojecten lopen. Geen enkel ander zuivelbedrijf in Noordwest-Europa groeit zo snel als A-ware, zo blijkt uit een rapport van Rabobank.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

A-ware wil in de komende 3 jaar een productiegroei van circa 100.000 ton kaas per jaar realiseren. De helft van de groei komt uit Nederland en de andere helft wordt gerealiseerd in Ierland, waar A-ware in samenwerking met Glanbia een fabriek gaat bouwen. Die fabriek heeft naar verwachting een productiecapaciteit van 45.000 tot 50.000 kaas. De fabriek moet in 2022 operationeel zijn en kost €140 miljoen.

Uitbreiding in Heerenveen
Ook wordt de fabriek in Heerenveen uitgebreid. In samenwerking met de Nieuw-Zeelandse zuivelverwerker Fonterra wordt de kaasproductie in die fabriek met 45.000 ton per jaar opgeschroefd. De uitbreiding zorgt er ook voor dat A-ware nog altijd op zoek is naar nieuwe leveranciers. Fonterra gaat daarbij de vrijgekomen wei verwerken en is daarom een mede-investeerder. 

A-ware investeert daarnaast ook nog in Zwitserland. De kosten voor deze investering zijn niet naar buiten gebracht en ook is het onbekend wat de productiecapaciteit gaat worden. Rabobank heeft deze investering niet meegenomen in het onderzoek.

DMK investeert ook 
Wanneer we naar de Noordwest-Europese landen kijken, dan zien we dat Duitsland het sterkste zal groeien. Rabobank verwacht de komende 3 jaar een toename van 85.000 ton. De grootste bijdrage wordt geleverd door DMK. Die Duitse zuivelverwerker doet 2 investeren, waardoor de productie met 50.000 ton zal toenemen.

In Frankrijk doet Eurial een investering in een mozzarellafabriek. Hierdoor komt de productiegroei uit op 40.000 ton. Daarnaast wordt ook in België geïnvesteerd in mozzarella. Laterie des Ardennes wil in 2021 circa 25.000 ton mozzarella toevoegen aan de jaarlijkse productie.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden