Lakeview Images / Shutterstock.com

Nieuws Overname

Chinezen kopen Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie

19 Maart 2019 - Wouter Baan

De Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Westland heeft onlangs een overnamebod van $588 miljoen geaccepteerd. Dit bod is gedaan door Yili Group uit China. Westland is, na Fonterra, de tweede grootste zuivelcoöperatie van het land.

Yili Group is een Chinees staatsbedrijf en de grootste zuivelproducent in China. Het had in 2014 op de thuismarkt bijna 25% van het marktaandeel in handen. Een onderdeel van de deal is dat de melkveehouders van Westland de komende 10 jaar minimaal de melkprijs beuren die Fonterra betaalt. 

Het bestuur van zuivelcoöperatie Westland is al akkoord gegaan met de overname, al moet deze deal nog wel worden goedgekeurd door de 500 boerenaandeelhouders van de coöperatie. 

Tweede overname
Het bedrag van $588 miljoen komt neer op $3,41 per aandeel. Dat is ruim 2 keer zoveel als de aandelen momenteel waard zijn. Yili is overigens niet nieuw in Nieuw-Zeeland, want in 2013 kocht het Chinese bedrijf Oceania Dairy. Sindsdien hebben de Chinezen al ruim $650 miljoen geïnvesteerd in nieuwe productielijnen voor magere melkpoeder en babyvoeding.

Yili Group is ook in Nederland actief. Het bedrijf opende in 2014 een R&D-centrum op Wageningen Campus, dat een onderdeel is van Wageningen Universiteit. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Precisiefermentatie levert nog geen volwaardige melk

Nieuws Jaarcijfers 2022

Chinese zuivelgigant Yili groeit ongebreideld verder

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden