Nieuws Zuivel

Eisen voor zuivel met Beter Leven-keurmerk bekend

16 April 2019 - Tim Roetman

De eisen voor de zuivelproducten met een '1 ster Beter Leven'-keurmerk zijn gepubliceerd. Er verschenen afgelopen week al diverse producten met dit keurmerk in de Jumbo, maar de supermarktketen heeft de zuivellijn maandag 15 april officieel aangekondigd.

Het gaat om producten als volle en magere yoghurt en volle en halfvolle melk. De zogeheten 'Zuivel met 1 ster' ligt louter bij Jumbo in het schap, waarbij het keurmerk ook alleen wordt gedragen door producten met het huismerk van Jumbo. Het keurmerk is ontwikkeld in samenwerking met de Dierenbescherming, Natuur & Milieu en Vogelbescherming Nederland. 

Jumbo hoopt met dit keurmerk voorop te lopen op het gebied van milieu en dierenwelzijn. Daarnaast is er een solide vraag naar andere producten met het keurmerk Beter Leven. Of Jumbo nog meer zuivelproducten met dit keurmerk gaat uitbrengen, is afhankelijk van het succes van deze eerste lijn.

Criteria
Om te voldoen aan de eisen van deze zuivellijn, moeten melkveehouders onder andere een koevriendelijkere stal en een betere zorg voor het kalf garanderen. Daarnaast is weidegang voor koeien én jongvee, voer van de lokale producenten, kruidenrijk grasland en ruimte voor weidevogels een verplichting. Wat de invulling van deze eisen concreet met zich mee zal brengen, is te lezen in deze factsheet.

Er zijn momenteel 6 melkveehouders die de zuivellijn van melk voorzien. Aangezien het project een samenwerking is met Farmel, heeft deze partij de 6 melkveehouders aangewezen. Zij krijgen daarvoor een toeslag van €0,06 bovenop hun reguliere melkprijs.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Farmel

Farmel Agrarisch Advies zelfstandig verder

Nieuws melk

Farmel ziet herstel na tweede lastig jaar

Interview melk

Farmel zoekt meer melk voor duurzame stromen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden