Shutterstock

Nieuws Melkprijzen

Vaste melkprijs steeds meer in opkomst

19 April 2019 - Wouter Baan

De Zuid-Duitse zuivelcoöperatie Hohenloher Molkerei heeft in april 2019 een systeem gelanceerd waarbij de leveranciers de melkprijs vooruit kunnen vastzetten. Ook in de omliggende landen is het systeem van een vaste melkprijs in opkomst. 

Met dit systeem wordt melkveehouders de mogelijkheid geboden in een bepaalde periode in de maand in te gaan op de prijzen die Hohenloher biedt voor de komende 12 maanden. De veilingperiode wordt altijd in de derde week van de maand gehouden en de vaste prijzen zijn gebaseerd op de termijnkoersen voor boter en magere melkpoeder op de European Energy Exchange (EEX) in Leipzig. De melkveehouder kan verder beslissen of hij/zij wel of niet meedoet en voor welk deel van zijn productie.

Per direct van start
Het systeem staat dan ook volledig naast de normale melkprijs die elke maand door de coöperatie wordt betaald, wat maakt dat de melkstromen niet veranderen. De melkveehouder moet zelf beoordelen of deze prijzen voor gunstig zijn; Hij/Zij neemt op geen enkele wijze deel aan de handel op de termijnmarkt en hoeft daar ook geen rekening mee te houden of verstand van te hebben. Deelname is mogelijk vanaf 10.000 kilo per leveringsmaand. Er geldt voor nu een maximum van 30% van de totale maandproductie.

Hohenloher Molkerei wil per direct starten met het systeem. Het voordeel voor melkveehouders is de zekerheid die ze creëren over hun omzet en cashflow in de toekomst. Dat geldt ook voor Hohenloher Molkerei, die als zuivelonderneming meer zekerheid heeft over de inkoopprijs in de toekomstige maanden. Hiermee kan de afdeling verkoop scherper en met minder risico calculeren.

Systeem in opkomst
Ook in de omliggende landen is het systeem van een vaste melkprijs in opkomst. In België bijvoorbeeld biedt Colruyt Groep de melkveehouders voor een periode van 5 jaar een vaste melkprijs aan voor een deel van hun productie. Ook in in Nederland komt het vastzetten van de melkprijzen steeds vaker te sprake. 

"Het vastleggen van prijzen voor een langere periode is een belangrijk onderdeel van risicomanagement. Zekerheid over opbrengsten betekent een lager risico. Oftewel: minder pieken en minder dalen", zo meldt René van ’t Riet, risicomanagementexpert bij DCA Groep. "Dit geldt zowel voor de afnemer als de leverancier. De ervaring leert dat melkveehouders moeten wennen aan het feit dat ze minder van de prijspieken kunnen profiteren."

Volgens van 't Riet is zowel een goede begeleiding en trainingen als prijs- en marktinformatie voor melkveehouders essentieel. "Dat heeft DCA ook ervaren toen we in 2007 zo'n soort contract in de aardappelmarkt hebben geïntroduceerd. Bij de uitrol in de melk-, voer- en varkensmarkt besteden wij daar nu dan ook bijzondere aandacht aan."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Franse melkaanvoer daalt minder hard

Achtergrond melk

Duitse melkveehouders missen begrip voor positie

Nieuws Melk

Rabobank voorziet betere marge voor melkveehouder

Analyse Melk

Melkveehouder wacht met verwerker grote keuzes

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden