Shutterstock

Nieuws Liquiditeitsmonitor

Liquiditeit melkveehouders stijgt in 2019

30 April 2019 - Tim Roetman

In het eerste kwartaal van 2019 is de rekening-courantpositie van melkveebedrijven flink gestegen. Dit is opvallend, omdat de melkprijzen momenteel niet bijzonder hoog zijn. Dat blijkt uit de liquiditeitsmonitor van ABN Amro en Wageningen Economic Research.

De rekening-courantpositie van melkveebedrijven bedraagt aan het einde van maart gemiddeld €7.000, wat een stijging is van €10.600 ten opzichte van het einde van 2018. De liquiditeit kreeg vooral in het eerste kwartaal van 2019 een boost, gezien melkveehouders toen premies ontvingen over het voorgaande jaar (voor verduurzaming en weidegang).

Diverse melkveebedrijven in Nederland zagen de rekening-courantpositie in een half jaar tijd uit een dal klimmen. In oktober stond een gemiddeld melkveebedrijf namelijk €13.000 in de min. Dit betekent dat de liquiditeit van een melkveehouder in een klein half jaar met ongeveer €20.000 is gestegen.

Veel onduidelijkheid
Volgens ABN Amro is het erg lastig om een voorspelling te maken voor de komende periode, mede omdat het effect van de extreme droogte in 2018 nog niet duidelijk is. Ook afgelopen winter en de eerste maanden van het jaar waren relatief droog. De bank verwacht dat dit tot een ruwvoertekort kan leiden. Daarentegen zijn de interventievoorraden van melkpoeder zo goed als op, wat voor melkveebedrijven in ieder geval geen slecht nieuws is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden