Shutterstock

Nieuws China

Afrikaanse varkenspest beïnvloedt ook zuivelmarkt

7 Mei 2019 - Jeannet Pennings - 1 reactie

In China heerst Afrikaanse varkenspest, en dat gaat tevens de wereldwijde zuivelmarkt beïnvloeden. Rabobank verwacht op korte termijn een daling van de vraag naar zuivelreststromen voor veevoer. Daarentegen kan de zuivelexport richting China op de lange termijn juist toenemen.

Eerder liet Rabobank weten dat de uitbraken van Afrikaanse varkenspest ervoor kunnen zorgen dat de varkensproductie in China in 2019 met 25% tot 35% zal afnemen. China is verreweg de grootste speler ter wereld, wat betreft varkensproductie. Het land is goed voor 50% van de wereldwijde varkensproductie en -consumptie. De impact van zo'n procentuele daling weegt daarom zwaar.

Verwachtingen
Door de verwachte krimp van de Chinese varkensstapel, zal de vraag naar varkensvoer behoorlijk gaan dalen. Dit heeft weer een directe invloed op de prijs van de belangrijkste zuivelingrediënten voor veevoer (onder meer weipoeder en lactose).

Op de lange termijn profiteren de zuivelexporteurs juist van de situatie in China. Door Afrikaanse varkenspest neemt de vraag naar rundvlees in het land toe. Dit heeft naar verwachting een remmend effect op de melkproductie, omdat melkkoeien worden geslacht. Dit biedt vervolgens meer afzetmogelijkheden voor zuivelexporterende landen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
tinus 10 Mei 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10882365/afrikaanse-varkenspest-be-nvloedt-ook-zuivelmarkt]Afrikaanse varkenspest beïnvloedt ook zuivelmarkt[/url]
leuk bedacht.hahah
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden