Shutterstock

Nieuws Rechtspraak

Boeren DeltaMilk krijgen ledengeld alsnog uitbetaald

8 Mei 2019 - Wouter Baan - 1 reactie

De melkveehouders van DeltaMilk die tussen 2008 en 2010 aan de Turkse kaasmaker Özgazi uit Etten-Leur leverden, krijgen een gedeelte van het melkgeld alsnog uitbetaald. Dit heeft het gerechtshof in Den Bosch besloten in het hoger beroep dat de melkveehouders hadden aangespannen. Zij waren van mening dat de afgesproken referentieprijs niet werd nagekomen.

De zaak dateert uit de periode dat DeltaMilk een leveranciersvereniging was. De zaak vond bijna 10 jaar geleden plaats, maar is nog altijd actueel. Dit omdat Bel Leerdammer momenteel met haar leveranciers eenzelfde geschil uitvecht. Destijds was DeltaMilk met Özgazi overeengekomen dat de melkprijs gebaseerd werd op de melkprijs van Cono Kaasmakers, met daarbovenop een toeslag van €2,50 per 100 kilo.

Ledengeld niet uitbetaald
De melkprijs van Cono betreft echter een voorschot, waarbij achteraf nog ledengeld wordt uitbetaald. Daarbij konden de melkveehouders bij Cono nog premies krijgen voor weidegang en 'Caring Dariy' (duurzaamheid). Op dit punt wringt de schoen, want de melkveehouders van DeltaMilk vinden dat zij ook recht hebben op de nabetaling en toeslagen die binnen het melkgeld van Cono Kaasmakers vallen. In de praktijk kregen ze alleen de voorschotprijs, plus de toeslag van €2,50 per 100 kilo uitbetaald.

De zaak werd in 2016 voorgelegd aan de rechter en die gaf de 33 melkveehouders in kwestie in eerste instantie ongelijk. Daarop gingen zij echter in hoger beroep, waarbij zij werden bijgestaan door Te Biesebeek Advocaten uit Zwolle. In hoger beroep heeft de rechtbank in Den Bosch de melkveehouders wel deels gelijk gegeven. De ledentoeslag moet met terugwerkende kracht alsnog worden uitbetaald, maar de weide- en duurzaamheidstoeslag niet. Teunis Sterk, de oud-voorzitter van DeltaMilk, meldt dat er bewijslast ontbreekt om te bewijzen dat de melkveehouders destijds aan deze eisen hebben voldaan, hoewel dat volgens hem wel het geval was.

De rechter erkent dat de afspraken tellen

- Teunis Sterk

Afspraak is afspraak
Sterk is nog steeds bij deze zaak betrokken, omdat hij destijds (in samenwerking met de andere bestuursleden) de afspraken heeft gemaakt. Hij geeft aan dat DeltaMilk toentertijd met Özgazi overeengekomen was dat alle mogelijke toeslagen op de kale melkprijs zouden worden uitbetaald. De weide- en duurzaamheidstoeslag waren echter niet specifiek zijn gedefinieerd, waardoor de rechter toch anders heeft geoordeeld.

Het ledengeld wordt nog wel uitgekeerd. Sterk is daarom toch tevreden met het oordeel van de rechter. "De uitspraak geeft ook aan dat gemaakte afspraken tussen de zuivelverwerkers en melkveehouders in de praktijk daadwerkelijk moeten worden nagekomen." De melkveehouders hebben recht op een bedrag van zo'n €200.000. Daarbovenop krijgen zij een rente van 8% uitgekeerd voor de jaren dat zij dit bedrag zijn misgelopen. Het bedrag loopt daardoor op tot €375.000. De bedragen per melkveehouder variëren tussen de €1.000 en €17.000. "Hoewel dit geen wereldbedragen zijn, is dat voor de melkveehouders toch een leuke meevaller", zo laat Sterk weten.  

Bel Leerdammer
De zaak tussen DeltaMilk en Özgazi is ondertussen alweer bijna 10 jaar geleden, maar de zaak tussen Bel Leerdammer en de leveranciers speelt heeft een vergelijkbare strekking. De leveranciers van Bel Leerdammer vinden namelijk ook dat zij te weinig melkgeld hebben ontvangen. De uitspraak van deze zaak wordt binnenkort verwacht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
andre vw 8 Mei 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10882383/boeren-deltamilk-krijgen-ledengeld-alsnog-uitbetaald]Boeren DeltaMilk krijgen ledengeld alsnog uitbetaald[/url]
Als T. Sterk zijn eigen er voor gaat in zetten dan zal de tegen partij wel een hele lange adem moeten hebben.

Gerechtigheid heeft gezegevierd.


U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Melk

Knulst volgt Noordermeer op bij De Graafstroom

Nieuws Melk

DeltaMilk houdt meer over in duur melkprijsjaar

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden