Shutterstock

Inside Melk

Melkaanvoer drukt DCA-spotprijs rauwe melk

23 Mei 2019 - Wouter Baan

Hoewel de piek van de melkaanvoer in Nederland aanzienlijk lager is dan eerdere jaren, is de beschikbaarheid ruim. Grote overschotten zijn er niet, maar de prijzen van room en rauwe melk leveren op de spotmarkt wel wat in.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is nog altijd zo dat de melkvetprijzen onder druk staan, maar dat de noteringen voor melkeiwit vast zijn. Het sentiment op de botermarkt is zwak, vanwege hoge voorraden en een tegenvallende vraag. In het eerste kwartaal daalde de export van Europese lidstaten naar derde landen met 15% tot 32.418 ton. Sindsdien is de afzet niet verbeterd. Room is daardoor minder gevraagd en bovendien ruim voorradig. De DCA-notering room daalt zodoende met €50 tot €3.500 per ton. 

De afzet van magere melkpoeder loopt overigens wel goed. In het eerste kwartaal van 2019 pluste de Europese afzet met 35% tot 261.908 ton. Ook over de afgelopen maanden verloopt de afzet goed. De prijs van magere melkpoeder is inmiddels gestegen tot boven de €2.000 per ton, al lijkt dat voorlopig de bovenkant van de markt te zijn.

Melkaanvoer remt prijsstijging 
Magere melkconcentraat is, vanwege de goedlopende poederexport, een gewild product. Bovendien rekenen de prijzen goed om te verwerken tot magere melkpoeder. De beschikbaarheid is echter relatief ruim, zeker nu de melkproductie zich op het hoogtepunt in het jaar bevindt. Dat remt de prijsstijging wat af. De DCA-notering stijgt met €20 tot €1.520 per ton. De ruime melkaanvoer heeft ook een drukkend effect op de DCA-notering van rauwe melk; deze daalt met €1 tot €30,50 per 100 kilo. In Duitsland blijven de noteringen wel stabiel.

De kaasprijzen tonen, net zoals vorige week, een lichte correctie. Ondanks de krappe voorraden en goede exportkansen zijn kopers niet bereid om hogere prijzen te betalen. 

Bekijk hier de laatste noteringen (vloeibaar) of bekijk hier de laatste noteringen (kaas).

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden