Fonterra

Inside Melk

Fonterra verlaagt melkgeld op de valreep

24 Mei 2019 - Wouter Baan

Fonterra heeft de melkprijsprognose vlak voor het einde van het seizoen verlaagd. Voor het komende seizoen is de zuivelcoöperatie ui Nieuw-Zeeland juist optimistisch over de prijsontwikkelingen op de zuivelmarkt. Wat is hier de reden van?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De laatste prognose van de melkprijs voor seizoen 2018/2019, die deze maand eindigt, is naar beneden bijgesteld. De bovenkant van de range is met $0,20 verlaagd tot $6,40 per per kilo milk solids*. De onderkant blijft staan op $6,30. De definitieve melkprijs over dit seizoen wordt in de maand september bekendgemaakt.

Lager dividend
Ook het dividend is verlaagd en komt waarschijnlijk uit tussen de $0,10 en $0,15 per kilo milk solids. In de eerdere prognose lag het verwachte dividend nog $0,10 hoger. De reden van de neerwaartse bijstellingen is dat Fonterra in het voorstadium te optimistisch is geweest op de prijsontwikkeling van volle en magere melkpoeder.

De prijzen zijn weliswaar gestegen, maar minder hard dan de coöperatie dacht. Daarbij vertoont de prijs van volle melkpoeder op de Global Dairy Trade (GDT) sinds maart weer een lichte daling. Volle melkpoeder is het belangrijkste zuivelfabricaat voor Fonterra.

Komend seizoen: hogere melkprijs
Fonterra heeft ook de eerste melkprijsprognose voor seizoen 2019/2020, die in juni van start gaat, bekendgemaakt. De prijs ligt tussen de $6,25 en $7,25 per kilo milk solids. Gedurende het seizoen bewegen de onder- en bovenkant van de prognose naar elkaar toe, zoals dat gebruikelijk is.

De prognose toont dat Fonterra optimistisch is over de ontwikkeling van de melkprijs in de komende maanden, gezien de prognose voor komend seizoen hoger is dan de huidige prijzen. Fonterra zelf spreekt over een realistische prognose. De hogere prijs is gebaseerd op een goede vraag vanuit de diverse exportregio’s. 

Tegelijkertijd houdt de zuivelcoöperatie een slag om de arm, omdat het moeilijk is ver vooruit te kijken. De zuivelmarkt is immers erg afhankelijk van de weersomstandigheden in de diverse productieregio's. Zonder complicaties verwacht Fonterra dat de melkaanvoer een fractie hoger uitpakt dan dit seizoen.

* 1 kilo milk solids is 11,5 liter melk.
** Het betreft in dit artikel Nieuw-Zeelandse dollars.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden